David Concannon are aproape patru decenii de experiență ca scafandru și a explorat anterior numeroase epave ca "scafandru de epave din New Jersey".
Într-o postare pe rețelele de socializare, Concannon a explicat că trebuia să meargă în submersibilul turistic al Titanicului dispărut, dar s-a retras din cauza unei urgențe legate de locul de muncă.
Concannon a continuat spunând că, de atunci, i s-a cerut să ajute la eforturile de salvare și 'a acceptat imediat'.
El a explicat: "Dragi prieteni, după cum am postat săptămâna trecută, trebuia să particip la această expediție și, într-adevăr, la această scufundare, dar a trebuit să anulez pentru a mă ocupa de o altă problemă urgentă a unui client. Aseară, am fost sunat și mi s-a cerut să ofer tot ajutorul pe care îl pot oferi pentru a asigura întoarcerea în siguranță a tuturor celor din submarin. Bineînțeles, am fost imediat de acord.
Știu că sunteți îngrijorați pentru siguranța mea și a tuturor celor aflați pe mare, dar vă rog să NU mai sunați, să trimiteți SMS-uri, mesaje, să trimiteți porumbei călători și orice alte forme de comunicare în această perioadă critică. Interferați cu comunicările mai importante care trebuie făcute pentru a rezolva această situație cât mai repede și mai sigur posibil. Vă mulțumim!"
Submersibilul, care a dispărut duminică (18 iunie), este folosit pentru a duce turiștii să vadă epava Titanicului la aproape 400 de mile de coasta din Newfoundland, Canada.
Avea cinci persoane la bord când a dispărut - printre cei confirmați la bord se numără miliardarul britanic Hamish Harding și Shahzada Dawood, în vârstă de 48 de ani, și fiul acestuia, Sulaiman Dawood, în vârstă de 19 ani.
OceanGate Expeditions, care deține nava dispărută, a emis o declarație în acest sens: "Toată atenția noastră se concentrează asupra membrilor echipajului din submersibil și asupra familiilor acestora".
În cadrul unei conferințe de presă de ieri (19 iunie), contraamiralul John Mauger a declarat că nava a fost proiectată cu o "capacitate de urgență" de 96 de ore, ceea ce înseamnă că are rezerve de oxigen care vor dura 96 de ore.
"Anticipăm că există undeva între 70 și toate cele 96 de ore disponibile în acest moment".
Frank Owen, un fost ofițer de submarin, a avertizat BBC că provocarea cu care se confruntă cei de la bord este să își păstreze calmul și să nu intre în panică și să consume mai mult oxigen.
El a spus că, deși există rezerve pentru până la 96 de ore, dacă "încep să intre în panică sau să se miște prea mult, ar putea depăși aceste rate".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News