Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
UE vrea să interzică ţigările electronice aromate
WhatsApp
Prea mult consum, tutunul reîncălzit aromat trebuie interzis. Uniunea Europeană lansează o nouă etapă în cruciada sa de peste zece ani împotriva fumatului şi solicită interzicerea aşa-numitelor heets, ţigări aromate. Deocamdată este o propunere a Comisiei UE, dar Executivul european are toată intenţia să o ia în serios.

"Prin eliminarea de pe piaţă a tutunului aromat încălzit, facem un pas suplimentar spre realizarea viziunii noastre în cadrul Planului european de luptă împotriva cancerului, care este de a crea 'o generaţie fără tutun', în care mai puţin de 5% din populaţie să folosească tutunul până în 2040", a anunţat comisarul pentru Sănătate, Stella Kyriakides, citează La Stampa.

"Cu nouă din zece cancere pulmonare cauzate de tutun, dorim să facem fumatul cât mai neatractiv pentru a proteja sănătatea cetăţenilor noştri şi a salva vieţi", a insistat Kyriakides.

Decizia UE, însă, este destinată să semene controverse în interiorul şi în afara Europei. Multinaţionalele tutunului, până acum, au reacţionat la propunere cu o tăcere de gheaţă, dar nu vor întârzia să se facă auzite. Şi nu doar ele. Interdicţia pe care UE vrea să o pună în aplicare, trebuie spus, nu se referă la ţigările electronice tout court, ci doar la cele cu arome. GVor fi interzide ţigările electronice cu afine sau mentă, de exemplu.

UE vrea să interzică ţigările electronice aromate

 

Cu toate acestea, procesul propunerii nu va fi scurt. Textul, fiind un act delegat, trebuie examinat de Consiliul şi de Parlamentul European, unde poate fi respins de o majoritate calificată a statelor membre sau a deputaţilor europeni. Şi ar fi, în orice caz, o directivă, care, prin urmare, trebuie implementată în termen de opt luni de către fiecare stat membru.

Dar de unde începe "cruciada" UE? De la un raport din 15 iunie al Comisiei Europene, în care s-a înregistrat o adevărată explozie la vânzările de ţigări aromate. Raportul a arătat o creştere cu 10% a volumelor vânzărilor de produse din tutun încălzit în mai mult de cinci state membre şi, în general, în UE, acest tip de ţigarete a depăşit 2,5% din vânzările totale de tutun.

Procente care au declanşat alarma la Bruxelles. În rest, nici ţigările electronice de peste Ocean nu sunt sănătoase. Pe 23 iunie, Administraţia Americană pentru Alimente şi Medicamente a ordonat companiei JUUL să oprească imediat vânzarea ţigărilor electronice şi a tuturor celorlalte produse ale sale în SUA. Decizie care, două zile mai târziu, a fost suspendată temporar de judecătorii Curţii de Apel din Washington. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel