UE a declarat că va trimite alimente, pături și alte ajutoare în valoare de 700 000 de euro pentru migranții de la frontiera cu Belarus, după ce a fost criticată pentru că a făcut prea puțin pentru a ajuta miile de persoane blocate din cauza conflictului dintre est și vest, scrie Reuters, preluată de Mediafax. Astfel, în contextul actualei crize, cancelarul german Angela Merkel a vorbit miercuri la telefon, pentru a doua oară în trei zile, cu președintele Belarusului, Alexander Lukașenko.
Convorbirile telefonice ale lui Merkel cu Lukașenko reprezintă un semn neobișnuit de apropiere față de un lider pe care Europa l-a respins ca fiind ilegitim de la alegerile de anul trecut.
Șefa executivului UE, Ursula von der Leyen, este cea care a anunțat ajutorul, afirmând în același timp că depinde de Lukașenko să pună capăt unei crize pe care Europa consideră că a creat-o în mod deliberat.
"Suntem pregătiți să facem mai mult. Dar regimul belarus trebuie să înceteze să mai ademenească oamenii și să le pună viețile în pericol", a declarat aceasta.
UE susține că Minskul a adus cu avionul mii de migranți din Orientul Mijlociu pentru a-i împinge să treacă ilegal în blocul comunitar. Ei ar urma să exercite presiuni asupra Europei, ca represalii la sancțiunile impuse împotriva Belarusului din cauza încălcării drepturilor omului.
Belarusul neagă că ar fi provocat criza, dar afirmă că nu poate contribui la soluționarea acesteia decât dacă Europa ridică sancțiunile impuse.
Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat miercuri la radioul public polonez că este posibil ca criza de la graniță să dureze luni de zile: "Trebuie să fim pregătiți ca această situație de la granița cu Belarus să nu se rezolve rapid", a spus el, scrie Mediafax.
În timp ce șefii statelor încearcă o abordare diplomatică a acestei crize. Situația migranților de la graniță este tot mai dificilă. Printre aceștia, se află și un băiețel de nouă ani cu picioarele amputate, relatează Reuters.
Băiatul în vârstă de 9 ani campează împreună cu părinții săi, fratele său de 11 ani și sora sa de doar șapte luni lângă gardul de la graniță, unde forțele de securitate poloneze încearcă să împiedice trecerea migranților.
"Suntem aici de opt zile. Este foarte frig aici... Am venit aici din Irak pentru fiul meu. Vreau să îmi duc familia într-o țară în care drepturile noastre vor fi protejate", a declarat tatăl lui. "Ca familie, ne aflăm într-o situație foarte dificilă. Am venit aici, cu el, așa... Facem apel la toți cei care ne pot ajuta... Vreau ca fiul meu să trăiască într-un loc mai bun", a adăugat acesta.
Unchiul băiatului a declarat pentru Reuters că acesta s-a născut cu o boală osoasă. Medicii din Irak au decis să îi amputeze picioarele, iar un spital din Germania s-a oferit să îl ajute, dar familia nu a putut obține vize pentru a călători.
Băiatul, în vârstă de 9 ani, se află într-o tabără de migranți de lângă punctul de control Bruzgi-Kuznica de la granița dintre Belarus și Polonia, în districtul Grodno, Belarus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News