Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
UE susține renunțarea la brevetele de vaccin COVID
WhatsApp
Uniunea Europeană susține propunerea SUA de a discuta despre renunțarea la protecția brevetelor pentru vaccinurile COVID-19, dar producătorii de medicamente și alte guverne s-au opus ideii, scrie Reuters.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a exprimat disponibilitatea de a discuta asupra subiectului, după ce președintele Joe Biden a promovat miercuri planul.

Renunțarea la brevet este „un mijloc posibil de creștere a producției și a accesului la vaccinuri”, a spus secretarul de stat american Anthony Blinken.

Administrația Biden a susținut inițierea de negocieri la Organizația Mondială a Comerțului pentru a obține un acord global.

Anunțul a fost susținut de directorul general al OMC, Ngozi Okonjo-Iweala, și de șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

 

Producătorii de medicamente s-au declarat nemulțumiți

 

În ciuda acestui entuziasm, producătorii de medicamente, care își pierd veniturile dacă sunt privați de drepturile de brevet pentru vaccinurile COVID-19, dar și alți critici, s-au declarat nemulțumiți.

Complexitatea producției înseamnă că accesul liber la proprietatea intelectuală nu este suficient pentru a crește imediat producția de vaccinuri, au spus ei. Moderna a renunțat la drepturile sale de brevet în octombrie dar a remarcat lipsa companiilor capabile să producă rapid un vaccin similar și să obțină aprobare.

Combinate, Pfizer și Moderna au prognozat vânzări de peste 45 de miliarde de dolari anul acesta pentru vaccinurile lor COVID-19, scrie Mediafax.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Sanatate Vezi toate articolele
31 oct 2023, 12:34
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel