"Exporturile de anumite deșeuri nepericuloase și amestecuri de deșeuri nepericuloase (...) vor fi permise doar către acele țări din afara OCDE care își dau acordul și îndeplinesc criteriile pentru a trata aceste deșeuri într-un mod ecologic", a precizat Parlamentul.
Acesta a adăugat că se va ține cont și de respectarea drepturilor internaționale ale lucrătorilor.
Comisia Europeană a propus în 2021 o revizuire a normelor UE privind transporturile de deșeuri pentru a îngreuna sarcina statelor membre de a-și descărca gunoiul în țările mai sărace.
"UE își va asuma în sfârșit responsabilitatea pentru deșeurile sale de plastic, interzicând exportul acestora în țările care nu sunt membre ale OCDE", a declarat parlamentarul danez Pernille Weiss, potrivit sursei citate.
Țările UE trebuie să înceteze să mai trimită deșeuri de plastic către națiunile mai sărace în termen de doi ani și jumătate de la intrarea în vigoare a legislației, a declarat Parlamentul, adăugând că regulile pentru exporturile de deșeuri de plastic către țările din cadrul OCDE - grupul principalelor țări bogate ale lumii - vor fi, de asemenea, înăsprite.
În anii precedenți, aproximativ jumătate din exporturile de deșeuri ale UE au fost direcționate către țări din afara OCDE cu reguli de gestionare a deșeurilor mai slabe decât cele din UE, trimițând efectiv poluarea UE în străinătate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News