La începutul lunii septembrie a anului trecut, în timpul contraofensivei crâncene a Ucrainei în sudul regiunii Kherson, serviciul lui Illya Pylypenko s-a încheiat brusc.
Tancul soldatului a trecut peste o mină în timp ce se îndrepta spre luptă. Când bărbatul de 30 de ani și-a recăpătat cunoștința, era înconjurat de foc.
Illya a supraviețuit pentru că a reușit să se târască afară și să fie evacuat de camarazii săi. De atunci, a suferit mai multe operații și transplanturi de piele pentru arsurile sale, iar piciorul drept a trebuit să îi fie amputat sub genunchi.
Șase luni mai târziu, el încă se gândește la rănile care i-au schimbat viața.
"Am avut atât dezamăgiri, cât și speranțe", spune el conform BBC. "Cea mai grea etapă a tratamentului meu a rămas în urma mea. Visez să pot merge în curând".
Înainte de război, Illya era un agent imobiliar din Vinnytsya, în centrul Ucrainei. Pasionat de alergare, el a terminat un maraton în 2021 și plănuia să concureze la mai multe. S-a înrolat pentru a lupta la doar câteva zile după ce Rusia și-a lansat invazia la scară largă în februarie anul trecut.
"Nu trebuie să te subestimezi, dar nici să te compătimești", adaugă el. "Totul este încă în fața mea. Sunt viu și sănătos. Nu este sfârșitul".
Spitalul general din Lviv este unul dintre cele 244 de spitale din Ucraina care primesc soldați și civili răniți, tratându-i pentru răni fizice și psihice.
Bărbați în uniforme militare se amestecă cu membrii publicului. Indicii subtile că nu sunt vremuri normale.
Cu cât intri mai adânc în clădire, cu atât mai pronunțate devin aceste indicii. Majoritatea bărbaților tineri umplu coridoarele - majoritatea sunt lipsiți de membre.
Într-un război definit de artilerie, cele mai frecvente răni sunt provocate de explozia obuzelor, potrivit Ministerului ucrainean al Sănătății.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), unul din doi ucraineni avea nevoie de o formă de reabilitare înainte de invazia de anul trecut, când țara cunoștea deja opt ani de lupte în est. Pandemia a fost, de asemenea, parțial învinuită de OMS.
Invazia la scară largă a Rusiei a crescut dramatic nevoia de servicii de reabilitare în întreaga Ucraină.
Banii de la aliații internaționali și de la sponsorii locali au plătit pentru sala de sport ultramodernă în care sunt antrenați acești bărbați.
În pofida investițiilor, sistemul de sănătate din Ucraina este supus unor tensiuni. Oficialii spun că se luptă să facă față rezistenței la antibiotice, în timp ce spitalele devin supraaglomerate de civili și soldați.
Diagnosticarea cancerului și furnizarea de servicii de sănătate mintală au fost, de asemenea, afectate de prioritizarea personalului rănit.
Vasyl Strilka, responsabil cu reabilitarea fizică în cadrul Ministerului ucrainean al Sănătății, recunoaște că tot mai mulți pacienți mor din cauza operațiilor anulate și a tratamentelor pentru cancer întârziate.
Deși cei nouă ani de agresiune rusă au lăsat țara să fie bine pregătită în tratarea soldaților răniți, dl Strilka spune că calitatea tratamentului pe care aceștia îl primesc poate varia.
"Există unele spitale în care medicii oferă o reabilitare bună", îmi spune el. "Există și unele în care medicii nu au experiență, iar îngrijirea lor nu este suficient de bună".
În timp ce soldații sunt supuși la exerciții de stabilitate a nucleului, privirile lor în depărtare reflectă luptele brutale din care au ieșit. Oficialii din domeniul sănătății spun că, din cauza faptului că sunt nevoiți să acorde prioritate traumelor fizice, există o criză tot mai mare de sănătate mintală în rândul populației.
În ciuda tuturor acestor obstacole, există oameni care arată că o revenire la o viață mai plină este posibilă. Hlib Stryzhko este unul dintre ei.
A fost rănit în timp ce apăra orașul Mariupol din sud-estul țării, la începutul invaziei. În ciuda faptului că a fost capturat apoi, a reușit cumva să ajungă acasă.
Întotdeauna a spus că își dorea să se întoarcă pe linia frontului. Cu toate acestea, după ce și-a pierdut vederea la un ochi, i s-a spus că zilele sale militare s-au încheiat.
Acum, Hlib lucrează la un centru pentru veterani, organizând evenimente și conferințe pentru alți foști soldați. Soldatul spune că îi este recunoscător psihologului care l-a ajutat să facă față flashback-urilor, precum și sentimentului de vinovăție și de singurătate.
Procesul de vindecare pentru soldații ucraineni este cu atât mai dificil cu cât luptele continuă. Acest tânăr de 26 de ani arată că este încă posibil, în ciuda a tot ceea ce se întâmplă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News