Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Turiști înșelați cu „produse tradiţional românești”, „made in Bulgaria”: „Nu cred că aş putea face diferenţa”
WhatsApp
Atenţie de unde cumpăraţi produse tradiţionale. La Horezu, poliţiştii au descoperit vase făcute în serie în Bulgaria care erau vândute drept produse ale meşterilor olari din zonă. Autorităţile au plecat şi cu zeci de mii de euro pe care comericanţii nu i-au putut justifica. Nu este prima dată când, în zonele turistice sunt vândute falsuri fabricate în Bulgaria, Turcia sau China. Produsele contrafăcute se pierd uşor printre cele autentice, iar de multe ori turiştii nu ştiu ce cumpără. 
Turiști înșelați cu „produse tradiţional românești”, „made in Bulgaria”: „Nu cred că aş putea face diferenţa”

Strachini, farfurii, oale, vaze, ghivece şi tot felul de obiecte din ceramică îţi iau ochii pe marginea drumului care traversează oraşul Horezu, cunoscut drept vatra ceramicii româneşti, relatează Observator. Doar că multe dintre exponate nu sunt produse de meşterii din zonă, ci sunt fabricate industrial în Bulgaria, Turcia sau Polonia. 

 

Ceramică de Horezu, „made in Bulgaria”

 

Întrebat dacă ar şti să facă diferenţa între farfuriile tradiţionale şi cele aduse din afară, un bărbat răspunde: „Sincer, nu cred că aş putea face diferenţa. Ştiinţa a evoluat atât de mult încât nu cred că am mai putea diferenţia”. „Chiar dacă desenul e diferit, culoarea şi felul în care e făcut arată specificul locului”, spune altcineva.

Poliţiştii din Vâlcea au luat la rând magazinele. Au verificat zece comercianţi şi au confiscat sute de oale, castroane, căni şi magneţi de frigider. Au dat şi amenzi de peste 20.000 de lei pentru marfa contrafăcută şi au deschis şapte dosare penale. „A mai fost indisponibilizată şi suma de 58.000 de euro, sumă ce a fost identificată numerar în unitatea de vânzare, fără documente justificative”, declară Loredana Sandu, purtător de cuvânt IPJ Vâlcea.

Printre obiectele confiscate, spune un meşter din zonă, au fost însă şi unele artizanale, produse în zonă, dar au fost ridicate de Poliţie pentru că nu aveau ştampila care să le diferenţieze. „E Bulgaria, Polonia şi Turcia, dar nu au nicio treabă. Că şi dumnealor mint că e făcută la Horezu. Aia e cu totul altceva, dar sunt mulţi care nu au nicio treabă şi îi spun omului de unde vine. Rău e că scrie Horezu, atât. Aduse din altă parte”, spune Viorel Tănăsescu, olar.

Ceramica de Horezu a fost recunoscută la nivel internaţional în 2012, când a fost inclusă în Patrimoniul Imaterial al UNESCO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
19 apr 2024, 22:40
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel