Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Turcia cere Rusiei să-i scadă prețul gazelor și scutire de la plată pentru doi ani: "Ne așteptăm să ni le dea mai ieftin". Răspunsul Kremlinului
WhatsApp
Turcia a cerut Rusiei, prin ministrul de Finanțe, să scadă prețul gazelor livrate țării sale. Turcia a solicitat deja și o amânare la plata gazelor, pe lângă ieftinirea discutată în ultimele ore. 

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a comentat declaraţia ministrului de finanţe şi Trezoreriei din Turcia, Nureddin Nebati, potrivit căreia Ankara se aşteaptă la reduceri la preţul gazelor livrate de Gazprom, având în vedere cooperarea dintre Turcia şi Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a subliniat că Turcia adoptă o poziţie diferită de ţările occidentale şi îşi urmăreşte interesele naţionale în ceea ce priveşte continuarea relaţiilor comerciale şi economice cu Federaţia Rusă. Potrivit acestuia, contactele dintre partea rusă şi cea turcă funcţionează în continuare. Turcia a solicitat Gazprom o amânare la plăţile pentru gazele livrate, a declarat Nureddin Nebati, ministru al finanţelor şi Trezoreriei din Turcia, potrivit Financial Times.

În plus, el a adăugat că Ankara se aşteaptă să primească o reducere la preţul gazelor ruseşti, pe care le cumpără ''în cantităţi mari''. Nebati a mai spus că el să aşteaptă să primească ''veşti bune'' de la Gazprom, care nu a făcut, deocamdată, niciun fel de comentarii oficiale legate de această chestiune.

Pe la începutul lunii octombrie, Agenţia Bloomberg, citând oficiali turci, a anunţat că Turcia speră să amâne o parte din plăţile la gaze, până în 2024, pentru a reduce pierderile economice provocate de preţurile ridicate la energie, relatează Rador. 

Erdogan profită la maximum de prietenia cu Putin 

 

Vladimir Putin a propus la începutul lunii crearea unui centru internaţional de distribuţie a gazelor naturale în Turcia, în urma avarierii gazoductului NordStream din Marea Baltică şi în condiţiile în care livrările de gaz rusesc spre Europa sunt puternic afectate de sancţiunile occidentale impuse Rusiei, Uniunea Europeană analizând posibilitatea unei plafonări a preţurilor la gaze în faţa scumpirii facturilor energetice provocată de ofensiva rusă în Ucraina.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ordonat guvernului său să înceapă să lucreze la "hub-ul gazier" din Turcia propus de omologul său rus Vladimir Putin pentru a exporta gazul rus spre Europa. 

Hubul de gaze din Turcia, principala preocupare a lui Erdogan



"Am dat, împreună cu Vladimir Putin, Ministerului nostru al Energiei şi instituţiei abilitate din Rusia, ordinul de a executa o sarcină împreună", a afirmat Erdogan cu privire la un eventual hub gazier în Turcia, în timpul unui interviu acordat jurnaliştilor în timpul zborului său de întoarcere de la Astana, Kazahstan, unde a avut o întrevedere cu preşedintele rus.

Şeful statului turc a afirmat de asemenea că lucrările vor începe imediat.

"Nu va fi nicio perioadă de aşteptare în această problemă", a adăugat Erdogan, precizând că hub-ul ar putea fi construit în regiunea Tracia (Tracia Răsăriteană ori Tracia Turcească.n.r.) din nord-vestul Turciei.

''Vom găsi cel mai potrivit loc pentru acest centru de distribuţie şi îl vom construi'', a declarat Erdogan jurnaliştilor turci.

Putin a subliniat în timpul întâlnirii cu Erdogan că Turcia este în prezent ''cea mai fiabilă rută de aprovizionare a Europei'' prin intermediul gazoductului TurkStream, care transportă gaz rusesc către Turcia şi mai multe ţări din sudul şi sud-estul Europei. TurkStream, care trece pe fundul Mării Negre, poate transporta până la 31,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an. Bulgaria, Grecia, Serbia, România, Ungaria şi Macedonia de Nord sunt alimentate pe această rută, scrie EFE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel