Salata caprese cu mozzarella este una dintre cele mai cunoscute rețete din Campania în lume. În realitate, există două feluri de mâncare care poartă acest nume: un fel principal (sau aperitiv) pe bază de mozzarella și roșii și un desert, format în principal din ciocolată și migdale.
Astăzi vă prezentăm salata Caprese, cu mozzarella, roșii și busuioc, una dintre rețetele tipice ale insulei napoletane Capri. Descoperă mai jos cele 3 variante diferite.
Timp de preparare: aproximativ 15 minute
Dificultate: ușor
Ingrediente pentru 4 persoane:
- 300 g mozzarella proaspătă de bivoliță
- 4 roșii de mărime medie
- câteva frunze de busuioc proaspăt
- ulei de măsline extra virgin
- sare după gust
Pregătire:
Se spală bine roșiile, se decojesc și se taie în felii subțiri, îndepărtând semințele. Apoi se ia mozzarella și se taie în felii. Aranjați feliile de mozzarella și de roșii pe o farfurie de servire, alternând între ele. Se asezonează cu un strop de ulei de măsline extravirgin și sare. Se păstrează la frigider și se consumă fie proaspăt preparată, fie după câteva ore.
Foarte potrivit pentru a însoți mozzarella și roșiile caprese este un vin tipic al insulei, Capri alb.
Având în vedere conținutul ridicat de calorii al salatei Caprese tradiționale, sunt propuse mai multe variante care permit reducerea considerabilă a caloriilor din acest fel de mâncare, iar în unele cazuri înjumătățirea acestora.
Timp de preparare: 25 minute
Dificultate: medie
Ingrediente:
- 200 g de roșii de mărime medie
- 50 g de creveți decojiți
- 125 g iaurt alb semidegresat
- 30 g ton natural
- 2 fileuri de hamsii
- o mână de capere desalate
- busuioc tocat
Pregătire:
Se spală roșiile, se taie felii, se decojesc și se îndepărtează semințele. Apoi se aranjează pe un platou de servit, decorând cu creveții. Amestecați iaurtul, tonul, anșoa, caperele și pătrunjelul în blender timp de aproximativ 1 minut, apoi asezonați roșiile și creveții cu sosul rezultat.
În acest caz, caloriile preparatului, în jur de 170, sunt la jumătate față de cele ale unui caprese tradițional.
O altă alternativă foarte proaspătă și gustoasă, dar cu siguranță mai ușoară decât clasica caprese, este folosirea brânzei ricotta.
Timp de preparare: aproximativ 20 de minute
Dificultate: medie
Ingrediente:
- 120 g mozzarella de bivoliță
- 120 g ricotta de vacă
- 4 roșii de mărime medie
- ulei de măsline extra virgin
- câteva frunze de busuioc
Pregătire:
Se spală roșiile, se decojesc și se taie în felii subțiri, îndepărtând semințele. Apoi se taie mozzarella în felii de mărime medie și se procedează la fel cu ricotta. Aranjați feliile de roșii pe farfurie, alternându-le cu mozzarella și ricotta.
Se asezonează cu ulei de măsline extravirgin și busuioc.
Poftă bună!
Citește și: Prăjitură rece cu cafea, fără coacere. Un desert ideal atunci când e cald afară
-----------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când publicăm o nouă rețetă, intrați pe unul din grupurile de WhatsApp ale cititorilor fideli StiriDiaspora accesând unul sau mai multe din următoarele linkuri:
- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G
- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News