Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Trei moduri prin care poți obține cetățenia italiană. Procesul prin care devii cetățean italian, explicat pas cu pas
WhatsApp
Creșterea numărului de cereri de obținere a cetățeniei în Italia nu este deloc surprinzătoare, având în vedere avantajele pe care le aduce. Aceasta îți oferă libertatea de a locui, studia și munci în Italia și în UE pe termen nelimitat, precum și acces la asistență medicală universală gratuită sau cu costuri reduse.
Italia: Reforma guvernului va interzice politicienilor să revină în funcții judiciare

În condițiile în care lucrează în Italia de mulți ani, tot mai mulți români sunt interesați de a deveni cetățeni italieni. În acest articol vom detalia, pas cu pas, cele trei moduri prin care poți poți obține cetățenia italiană.

Italia este un stat care permite dubla cetățenie. La primirea cetățeniei italiene, se poate păstra, la cerere și cetățenia română. 

Cetățenia italiană prin descendență sau dreptul de naștere

 

Dacă aveți strămoși italieni, dacă unul sau ambii părinți sunt italieni sau chiar un bunic, care a lucrat în cadrul unui serviciu public în Italia, puteți obține cetățenia atâta timp cât vă puteți dovedi oficial identitatea. Chiar dacă familia ta nu are descendență italiană, poți aplica pentru cetățenie, dacă te-ai născut în Italia și ai trăit acolo până la vârsta de 18 ani. Poți fi eligibil pentru cetățenia italiană prin descendență, dacă ai un strămoș care a fost atât în viață, cât și cetățean italian la data formării și unificării Italiei sau după aceasta, la 17 martie 1861. 

Va trebui să demonstrați că fiecare descendent, din linia familiei dumneavoastră, v-a transmis apoi această cetățenie și că nimeni nu a fost naturalizat înainte de nașterea următoarei persoane din linia familiei dumneavoastră înainte de 1992. Până la 15 august 1992, cetățenia italiană era exclusivă, astfel încât, dacă ați luat cetățenia unei alte țări, ați pierdut automat cetățenia italiană. Dacă solicitați cetățenia prin intermediul unui strămoș de sex feminin, aceasta trebuie să fi născut următoarea persoană din linia familiei italiene la 1 ianuarie 1948 sau după această dată.

În conformitate cu Legea cetățeniei din 1912, doar bărbații puteau transmite cetățenia până când Constituția italiană din 1947 a acordat femeilor dreptul de a face acest lucru pentru nașterile care au avut loc la 1 ianuarie 1948 sau după această dată. Această regulă din 1948 a fost aplicată retroactiv în 2009. Există și alte posibile excepții. Dovedirea unei cereri de cetățenie poate fi complexă. Trebuie găsite documente, traduse, dacă este necesar, și legalizate prin apostile relevante. Odată ce ați depus cererea, durează cel mult doi ani. 

De asemenea, puteți solicita cetățenia italiană dacă v-ați născut dintr-un cetățean italian sau ați fost adoptat de un cetățean italian până la vârsta de 21 de ani (până în 1975) sau până la vârsta de 18 ani (după 1975).

Cetățenia italiană prin căsătorie și uniune civilă

 

Rezidenții din Italia pot solicita cetățenia italiană prin căsătorie și uniune civilă la doi ani după ce s-au căsătorit sau după un an, în cazul în care cuplul are copii sub 18 ani. Dacă locuiți în afara Italiei, puteți solicita cetățenia după trei ani, sau după 18 luni dacă cuplul are copii. În iulie 2016 au fost recunoscute cuplurile de același sex, inclusiv căsătoriile între persoane de același sex care au fost celebrate în străinătate. 

Primul lucru de care veți avea nevoie este certificatul de limbă italiană B1. Apoi vă creați un cont pe portalul Ministerului de Interne, completați o cerere online și încărcați certificatul de examen, certificatul de naștere, certificatul de căsătorie și certificatul de cazier judiciar, cu traduceri în limba italiană și legalizate pentru uz internațional prin intermediul unei apostile, dacă este cazul. Apoi depuneți cererea la Prefectura locală, dacă locuiți în Italia, sau la Consulatul italian care acoperă jurisdicția în care locuiți, prin intermediul AIRE (Anagrafe degli Italiani Residenti all'Estero), care este Registrul cetățenilor italieni rezidenți în străinătate.

Veți fi invitat la un interviu la Prefectura locală sau la Consulatul italian din țara de reședință cu documentele relevante. Acestea vor fi apoi trimise la Ministerul de Interne.

Costă 250 de euro pentru a solicita cetățenia prin căsătorie. Timpul de procesare este de 24 de luni până la 36 de luni, deși cererile sunt anulate în caz de divorț sau deces al soțului/soției. Femeile căsătorite cu bărbați italieni înainte de 1983 pot solicita cetățenia și în cazul în care sunt divorțate sau soțul lor a decedat, cu condiția să poată dovedi că mariajul era valabil la 26 aprilie 1983. 

Cetățenia italiană prin rezidență

 

Pentru a solicita cetățenia italiană prin rezidență, cetățenii non-UE trebuie să dovedească o ședere legală continuă timp de 10 ani. Pentru cetățenii UE, această perioadă este de patru ani, în timp ce cei care au părinți sau bunici care sunt/au fost italieni prin naștere trebuie să fi fost rezidenți timp de trei ani. Rezidența de trei ani se aplică, de asemenea, cetățenilor non-italieni care s-au născut în Italia.

Acceptarea presupune dovada unui venit anual de cel puțin 8.263,31 euro pentru ultimii 3 ani. Acesta este de 11.362,05 euro dacă sunteți căsătorit și aveți un soț/soție care depinde financiar, cu 516,46 euro în plus pentru fiecare copil aflat în întreținere. În cazul în care venitul personal este insuficient, puteți indica venitul unui membru al gospodăriei. De asemenea, veți avea nevoie de un certificat de limbă italiană B1.

Procesul este similar cu cel al cetățeniei prin căsătorie. Depuneți o cerere online, încărcați documentele necesare și plătiți o taxă de 250 de euro. După ce cererea a fost aprobată, trebuie să furnizați prefecturii locale (Prefettura) copii originale ale documentelor. Întregul proces durează, în general, 24 de luni, iar dacă cererea dvs. este acceptată, orice copii care sunt minori și care locuiesc cu dvs. în momentul în care depuneți jurământul, șase luni mai târziu, vor primi automat cetățenia italiană, potrivit publicației Thelocal.it.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel