Sunt trei mesaje strategice pe care PSD le rostogolește în acest context, anunță Ziare.com.
Partidul de la guvernare, cel care a fost responsabil cu organizarea scrutinului europarlamentar și a referendumului pentru justiție, a făcut o comisie care să ancheteze posibilele fraude de la desfășurarea alegerilor. Sunt ingrediente pentru o campanie de manipulare și polarizare, dar nu doar atât. Bătaia mai lungă stă în decredibilizarea procesului de vot în general, pentru a obține descurajarea electoratului. În fond, dacă votul îți poate fi manipulat, deturnat, "furat", ce sens are să ieși din casă și să votezi?
În mod tradițional, candidatul PSD la Cotroceni este președintele partidului. Adică Ion Iliescu, Adrian Năstase, Mircea Geoană, Victor Ponta. Astăzi, președintele partidului este Viorica Dăncilă, care a încercat mai întâi să se lepede de sarcină, invocând nevoia ca ea să termine mandatul de premier și să îndeplinească programul de guvernare, pentru ca, joi, să cedeze și să admită că ar putea să fie ea candidatul, dacă partidul va consideră necesar.
Oficial, candidatul PSD va fi desemnat la un alt congres, în cadru solemn, și pesediștii vor trebui să aleagă între speranța lui Tăriceanu, strigătul de lupta al lui Pleșoianu, resentimentul lui Șerban Nicolae și nevoia de oglindire a lui Orlando Teodorovici. Neoficial, niciunul dintre aceștia nu ar duce partidul pe locul al doilea. Dar nici Viorica Dăncilă.
Și atunci de ce să candideze premierul? Pentru că așa îi cere partidul, să își pună la bătaie onoarea și să accepte să fie parte a aceleiași strategii de decredibilizare a scrutinului prezidențial. Cu Viorica Dăncilă candidat, miza alegerilor coboară și mai mult.
De asta-dată, însă, Viorica Dăncilă, lansată de Liviu Dragnea că fiind "cea mai neconflictuala" dintre toți, nu reprezintă nicio amenințare. Inofensivitatea ei e utilă doar PSD-ului, care mizează pe o legitimitare populară scăzută a președintelui.
O candidatură a lui Dacian Cioloș la prezidențiale ar încurca planurile PSD, pentru că ar ridica miza scrutinului și atunci Guvernul ar arata și mai ridicol.
Una e să câștige Iohannis un al doilea mandat, în condițiile unei prezențe precare la vot, și alta e ca Iohannis și Cioloș să pună pe agendă o dezbatere serioasă despre funcția prezidențială și asumarea semiprezidentialismului, o dezbatere care să suscite interesul tuturor, dar de la care PSD să fie singurul exclus.
De aceea, PSD tace mâlc în privința lui Dacian Cioloș, care a reușit să capitalizeze din prima reușită europeană și să se așeze pe locul liderului, dar care nu e candidatul Alianței 2020, deocamdată, și s-ar putea că lucrurile să rămână așa, tandemul USR-PLUS să meargă pe varianta Dan Barna prezidențiabil, Dacian Cioloș păstrat pentru guvernare.
Strategia pe care o testează PSD pentru prezidențiale este una de uzură, de decredibilizare a scrutinului și, prin asta, de delegitimarea a instituției prezidențiale. O știe și Klaus Iohannis, care își apară funcția încercând relegitimarea ei populară, pe care ar putea-o obține printr-o prezența consistentă la vot, adică prin lipirea de scrutin a unui referendum de revizuire a Constituției.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News