Carl Stewart, în vârstă de 39 de ani, a fost condamnat la 13 ani şi şase luni de închisoare de Înalta Curte Regală din Liverpool, relatează CBS News.
Bărbatul a pledat vinovat şi a recunoscut astfel implicarea într-o reţea infracţională care se ocupa cu traficul de droguri, în special cocaină, heroină, ketamină şi MDMA, dar şi cu transferul de bunuri criminale, conform Mediafax.
Interesant e modul în care Stewart a ajuns în faţa autorităţilor, prins cum puţini şi-ar fi putut închipui. Tot ce le-a trebuit poliţiştilor europeni, care anchetau deja cazul, a fost o fotografie în care suspectul ţinea în mână o bucată de brânză comercializată de retailerul britanic Marks & Spencer. Imaginea a fost postată pe serviciul criptat de mesagerie EncroChat, spart de specialiştii aflaţi de partea legii. Din fotografie, poliţiştii au putut analiza palmele şi amprentele traficantului.
Lee Wilkinson, inspector de poliţie în Merseyside, a declarat că Stewart a fost „dat în vileag de dragostea pentru brânza Stilton”.
Deşi pare un caz inedit, Stewart nu este singurul infractor prins cu ajutorul fotografiilor de pe EncroChat. Poliţia din Merseyside spune că aproximativ 60.000 de utilizatori au fost identificaţi până acum la nivel mondial, circa 10.000 dintre ei fiind localizaţi în Marea Britanie. Oamenii legii afirmă că, cel mai probabil, toţi sunt implicaţi în furnizarea şi distribuţia de droguri şi arme sau în activităţi de spălare de bani.
Potrivit BBC News, figuri majore din scena lumii interlope au fost descoperite cu ajutorul decodificării mesajelor criptate de pe EncroChat, iar acţiunile poliţiei au dus la mai bine de 800 de arestări la nivel european. Peste două tone de droguri, câteva zeci de arme şi 54 de milioane de lire sterline au fost confiscate, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Criminalitate.
Ancheta a fost iniţiată şi condusă de poliţia franceză şi olandeză şi a implicat, de asemenea, Europol - agenţia Uniunii Europene pentru cooperare în domeniul aplicării legii.
Wil van Gemert, director executiv adjunct al Europol, a declarat că piratarea reţelei a permis „întreruperea activităţilor infracţionale, inclusiv a unor atacuri violente, corupţie, tentative de crimă şi transporturi mari de droguri”.
Poliţia din Merseyside a arestat peste 60 de persoane în cadrul operaţiunii Venetic, iar alţi trei infractori au fost condamnaţi miercuri la pedepse cu închisoarea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News