Tortul de portocale Polenta, cunoscut și ca malai dulce în România este cea mai bună rețetă de prăjitură tradițională! Cine spune că mălaiul este doar pentru a face mămăligă se înșeala amarnic?
Textura: Cea mai bună care există! Moale, umedă, fără granulație, deși mălaiul nu a fost gătit înainte.
Gust: Incredibil de delicioasă; poți simți cu adevărat gustul portocalelor.
Super ușor de făcut: Se amestecă ingredientele, se coace, se face siropul și se înmoaie prăjitura cu el.
Sevirea: Ușor de transportat și de mâncat fără farfurie și lingură.
Prăjitură:
- 150 g de mălai
- 50 g de griș fin/moale
- 2 lingurițe de praf de copt
- 1 lingură de coajă rasă de portocală opțional
- 3 ouă mari
- 125 g de zahăr granulat
- 2 linguri de zahăr vanilat sau 1 linguriță de extract de vanilie pură
- 450 g iaurt grecesc
- 100 ml de ulei vegetal
- 50 ml puțin de lapte
- zahăr pudră pentru a pudra
- 1 portocală pentru decorare opțional
Pentru siropul de portocale:
- sucul de la 2-3 portocale aproximativ 100 ml de suc proaspăt.
- 50 g de zahăr
- 1 lingură de suc de lămâie
Preîncălziți cuptorul la 180 grade Celsius. Ungeți cu unt o caserolă de 28x18 cm. Amestecați mălaiul, grișul, praful de copt și coaja rasă de portocală într-un bol. Dați deoparte.
Separați ouăle. Bateți albușurile până devin tari și dați-le deoparte. Într-un castron mai mare, bateți gălbenușurile de ou, zahărul, zahărul vanilat sau extractul de vanilie și 50 g de cană de iaurt până când devin palide și groase.
Adăugați uleiul vegetal într-un flux lent, în timp ce bateți tot timpul. Adăugați restul de iaurt și bateți timp de aproximativ 1 minut. Se adaugă laptele și se amestecă scurt.
Adăugați încet amestecul de mălai și griș amestecând de data aceasta cu un tel obișnuit. Încorporați cu grijă albușurile de ou.
Se toarnă amestecul în vasul pregătit și se coace timp de aproximativ 45 de minute sau până când prăjitura este aurie și o spițetă introdusă în mijlocul prăjiturii iese curată.
Între timp, preparați siropul de portocale. Stoarceți portocalele până când obțineți aproximativ 100 ml/ ½ cană de suc. Se strecoară sucul într-un vas mic adăugați zahărul și sucul de lămâie.
Când începe să fiarbă, îndepărtați imediat, ar trebui să aveți un sirop relativ subțire.
Când este coaptă, scoateți prăjitura din cuptor și înțepați-o peste tot cu o scobitoare.
Turnați aproximativ ¾ din sirop peste tot tortul. Adăugați un pic mai mult în jurul marginilor, dacă acestea sunt mai uscate decât restul tortului.
Se lasă să se răcească complet în vas. Tăiați tortul în pătrate, scoateți-l cu grijă din vasul de copt și presărați-l cu zahăr pudră. Se decorează cu felii de portocale, dacă se dorește.
---------------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o nouă rețetă, intrați pe grupurile de WhatsApp ale StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G
- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News