Deși acest tort se numește egiptean, nu se știe dacă este cu adevărat o rețetă egipteană, dar a devenit celebru în România sub această denumire.
Așadar, dacă sunteți în căutarea unui desert decadent și cu adevărat uimitor de gustos pentru Crăciun, vă recomand cu adevărat acest tort egiptean.
Tortul egiptean cu nuci trebuie făcut cu o zi înainte. Odată asamblat trebuie să stea o noapte la frigider.
Puteți începe cu două zile înainte și să faceți straturile, crema de unt și caramel. Acestea trebuie să se răcească complet înainte de asamblare.
Mai ales budinca trebuie pregătită cu o zi înainte, deoarece are nevoie de destul de mult timp pentru a se răci complet.
Sfatul numărul 1 și totodată cel mai important: folosiți un cântar de bucătărie, acesta garantează pentru cele mai bune rezultate.
Măsurarea cupei este prea imprecisă, mai ales când vine vorba de prepararea prăjiturilor care implică mai mult decât aruncarea a 5 ingrediente într-un bol.
Veți coace 3 prăjituri, așa că împărțiți ingredientele la trei de la început:
- 6 albușuri de ou, gălbenușurile sunt necesare pentru umplutură
- 6 linguri de zahăr fin
- 1 ½ linguri de făină integrală
- 150 g nuci măcinate
Pemtru umplutura de cremă de unt:
- 6 gălbenușuri de ou
- 3 linguri de amidon de porumb.
- 6 linguri de zahăr granulat
- 340 ml de lapte
- 1 linguriță de extract de vanilie
- 170 g unt, moale
Pentru umplutura de caramel:
- 200 g zahăr granulat
- 220 ml de smântână dublă/ smântână groasă
- 130 g nuci măcinate
Pentru decor:
- 2-3 linguri de nuci de pădure măcinate.
- pudră de cacao neîndulcită
Preîncălziți cuptorul la 170 grade Celsius/ 340 grade Fahrenheit. Ungeți ușor cu unt fundul unei forme elastice de 24 cm și tapetați-o cu hârtie de copt. Veți folosi doar partea de jos a formei elastice. Tăiați încă două cercuri din hârtie de copt de aceeași mărime, dacă tot ați ajuns acolo.
Împărțiți ingredientele: Veți avea nevoie de trei aluaturi de prăjituri făcute și coapte separat, una după alta. Pentru fiecare blat de prăjitură veți avea nevoie de 2 albușuri, 2 linguri de zahăr, ½ lingură de făină și 50 g de nuci măcinate.
Se prepară aluatul: Bateți cele 2 albușuri de ou până devin tari. Adăugați încet 2 linguri de zahăr și continuați să bateți până când nu mai simțiți zahărul. Se presară ½ lingură de făină și 50 g de nuci și se înglobează cu grijă cu ajutorul unei spatule de cauciuc.
Coaceți: Întindeți acest amestec uniform pe baza de formă elastică pregătită și coaceți timp de aproximativ 20-25 de minute sau până când devine auriu.
Al doilea și al treilea aluat: Între timp, pregătiți amestecul pentru a doua prăjitură, coaceți-o și, în timp ce aceasta se află în cuptor, pregătiți amestecul pentru a treia prăjitură și apoi coaceți-o. Se lasă toate cele trei prăjituri să se răcească pe grătare de sârmă.
Se amestecă: Într-un vas mic, se amestecă gălbenușurile de ou și amidonul de porumb. Încetul cu încetul, adăugați zahărul și laptele, bătând tot timpul. Se aduce la fierbere și se lasă să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 6 minute, amestecând foarte des pentru a nu se prinde. Se bate continuu în ultimele 2 minute.
Se lasă să se răcească: Se dă deoparte și se amestecă cu extractul de vanilie. Puneți o bucată de folie de plastic direct deasupra amestecului pentru a preveni formarea unei pielițe și lăsați să se răcească complet.
Se înmoaie untul: Scoateți untul din frigider pentru a-i permite să se înmoaie.
Pregătiți caramelul: Puteți face caramelul în acest timp de așteptare, acesta trebuie și el să se răcească.
Faceți crema de unt: Când budinca este rece și untul moale, bateți untul până când devine pufos. Adăugați budinca, lingură cu lingură, în timp ce bateți bine între timp. Se dă deoparte.
Se prepară caramelul: Puneți zahărul într-o tigaie antiaderentă la foc mic. Se lasă să se caramelizeze încet, având grijă să nu se întunece prea tare. Apoi, tapetați o tavă de copt cu hârtie de copt, ungeți hârtia cu puțin ulei și turnați zahărul pe hârtia unsă cu ulei, într-un strat subțire.
Atenție: este foarte fierbinte!
Se macină caramelul: Lăsați-l să se răcească, rupeți-l în bucăți mai mici și procesați bucățile într-un robot de bucătărie până când obțineți o pulbere fină. Alternativ, puteți zdrobi bucățile până la pudră folosind un ac de rulare.
Bateți smântâna groasă până când devine tare. Încorporați pudra de caramel și alunele măcinate.
Luați 5 sau 6 linguri din crema de unt și puneți-o deoparte pentru mai târziu.
Așezați un strat de tort pe un platou. Împărțiți restul de cremă de unt în 3 părți și întindeți o parte în mod egal pe primul tort.
Împărțiți umplutura de caramel în 3 părți și întindeți o parte uniform peste umplutura de cremă de unt. Apoi, așezați al doilea tort deasupra și repetați procedura. Faceți același lucru cu al treilea tort.
Pentru a termina tortul, glazurați-l pe margini cu crema de unt pe care ați pus-o deoparte la început.
Se lasă la rece: Puneți-l la frigider peste noapte pentru a se întări frumos și a se umezi.
Chiar înainte de servire: presărați marginile și partea de sus cu alunele măcinate în plus și doar partea de sus cu pudra de cacao neîndulcită.
------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o nouă rețetă, intrați pe grupurile de WhatsApp ale StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G
- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News