Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Tort aniversar de ciocolată. Cum să faci preparatul perfect pentru zilele de sărbătoare
WhatsApp
Tortul aniversar de ciocolată este un desert apetisant și irezistibil, perfect pentru a sărbători ocazii speciale și aniversări. Încearcă acestă rețetă și suntem siguri că nimeni nu va putea să te refuze. 
Tort aniversar de ciocolată

O prăjitură moale de ciocolată buretată tăiată în trei părți și umplută cu mousse de ciocolată cu lapte și ganache de ciocolată neagră.

Pentru a decora și a face tortul și mai frumos, se folosesc biscuiți cu cacao tocați mărunt pentru marginea laterală și câteva flori de zahăr la suprafață.

Cuvântul de ordine azi: ciocolată! 

Pregătiți-l cu noi, urmăriți rețet cu explicații și sfaturi.

Ingrediente (pentru o formă de tort cu balamale de 22 cm)


Pentru blat ai nevoie de:

- 6 ouă

- 160 g zahăr pudră

- 150 g ciocolată neagră

- 140 g unt

- 120 g făină 00

- 8 g praf de copt

Pentru mousse:

- 300 g ciocolată cu lapte

- 500 ml de smântână proaspătă

Pentru ganache:

- 120 g ciocolată neagră

- 70 ml de smântână proaspătă

- 35 g zahăr pudră

Pentru decor:

- lapte după gust

- biscuiți cu cacao, după gust

- zahăr după gust 

Mod de preparare

 

Să ne ocupăm mai întâi de blatul tip burete de ciocolată pe care îl folosim ca bază pentru tortul nostru.
Combinăm ciocolata neagră tocată cu untul și o topim la bain-marie sau în cuptorul cu microunde. Apoi se lasă acest amestec să se răcească complet.

Într-un castron mare batem gălbenușurile de ou cu zahărul pudră până când amestecul devine ușor și cremos.

Se toarnă amestecul de ciocolată și se amestecă. Se încorporează făina cernută și praful de copt.

Vezi și: Cum să faci cel mai bun chec cu lapte și miere

Separat, se bat albușurile până devin tari și apoi se încorporează în amestec, amestecând ușor.

O transferăm într-o formă de tort cu balamale cu diametrul de 22 cm, pe care am uns-o în prealabil cu unt și am tapetat-o cu făină.

Se coace la 170° timp de 55-60 de minute dacă folosim un cuptor ventilat, sau la 180° timp de 60-65 de minute dacă este static. În ambele cazuri, nu uitați să preîncălziți cuptorul înainte de a pune prăjitura noastră în cuptor.

După ce s-a copt, lăsăm blatul să se răcească în timp ce ne ocupăm de umplutură.

Cum pregătim mousse-ul

 

Aducem la fierbere 150 ml de smântână, apoi adăugăm ciocolata cu lapte tăiată în bucăți mici și, în timp ce se amestecă, se topește complet pentru a obține o ganache netedă și cremoasă. Se lasă să se răcească complet.

Bateți restul de frișcă cu un mixer electric apoi adăugați ganache-ul de ciocolată cu lapte și amestecați ușor.

Acum să pregătim ganache-ul de ciocolată neagră pe care îl vom folosi pentru a decora tortul: se toarnă smântâna și zahărul pudră într-o cratiță. Se aduce la fierbere, apoi se adaugă ciocolata neagră tocată: se lasă să se topească în timp ce se amestecă și apoi se lasă să se răcească complet.

Cu un cuțit zimțat tăiem blatul, acum rece, în trei părți.

Așezați primul disc pe vasul de servit și ungeți-l cu puțin lapte pentru a-l face și mai moale.

Cu ajutorul unei spatule, se întinde o parte din mousse-ul de ciocolată cu lapte pe toată suprafața. Așezăm al doilea disc deasupra și repetăm.

În final, închidem cu ultima parte de blat și o ungem din nou cu lapte.

Punem sub tort fâșii de hârtie degresată pentru a nu murdări farfuria; întindem puțină spumă pe marginea laterală pentru ca biscuiții cu cacao fin tocați să se lipească de ea.

Acum îndepărtăm ușor hârtia de copt cu excesul de firimituri.

Finalizăm prin transferarea mousse-ului rămas și a ganache-ului de ciocolată neagră în două pungi pentru a putea decora desertul la suprafață.

Poți folosi un vârf neted pentru fondant și un vârf în formă de steluță pentru mousse.

Câteva flori de zahăr și tortul nostru de aniversare de ciocolată este gata!

Poftă bună!

Tort-aniversar-de-ciocolata

Sfaturi și mod de păstrare

 

Acest tort cu ciocolată se ține la frigider până la momentul servirii.

Pentru a decora marginea laterală, în loc de biscuiți de cacao zdrobiți, puteți folosi și fulgi de zahăr sau ciocolată.

Dacă ai o formă de copt de dimensiuni diferite, iată cum se ajustează dozele: la fiecare 2 cm în plus creștem cu 1 ou, 30 g făină și 30 g zahăr. Pentru fiecare 2 cm mai puțin vom pune cu 1 ou mai puțin, 30 g mai puțină făină și 30 g mai puțin zahăr.

 

---------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când publicăm o nouă rețetă, intrați pe unul din grupurile de WhatsApp ale cititorilor fideli StiriDiaspora accesând unul sau mai multe din următoarele linkuri:

- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt 
   
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g 
     
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G 

- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Lifestyle Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel