Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ernst & Young, top 100 firme din lume
WhatsApp

Într-un clasament dominat de SUA, Elveția deține 3 dintre cele mai valoroase 100 de firme din lume și se află pe locul cinci stabil, a anunțat joi firma de consultanță Ernst & Young Global Limited. Nestlé, cu sediul în Elveția, cu un capital de piață de 297 miliarde de franci elvețieni, se află pe locul 23 printre cele mai valoroase companii cotate la bursă din lume, scrie Ernst & Young preluat de swissinfo.ch. Grupurile farmaceutice Roche și Novartis se află pe locul 32 și, respectiv, pe locul 45. Studiul EY se bazează pe datele finale disponibile pe 27 decembrie 2022.

În timp ce Elveția a rămas stabilă datorită acestor trei grei, prezența generală a Europei în clasament a fost în scădere. Înainte de criza financiară din 2008, 46 din primele 100 de companii erau europene, precizează EY. Anul acesta, nicio companie de pe continentul european nu ajunge în top 10. În top 100, doar 15 companii au sediul central în Europa, comparativ cu 19 în Asia, scrie EY.

Cea mai mare capitalizare bursieră europeană actuală este grupul francez de bunuri de lux LVMH, pe locul 15. Franța găzduiește un total de cinci companii în clasament. Germania a renunțat complet, în timp ce Marea Britanie are patru în top 100.

Companiile americane și-au reafirmat dominația pe bursele internaționale, cu 61 de companii americane în primele 100. Apple este pe primul loc, cu o valoare de piață de 2,1 trilioane de dolari, urmată de Saudi Aramco. Grupul petrolier din Arabia Saudită este evaluat la 1,9 trilioane de dolari. Microsoft evaluat la 1,8 trilioane de dolari și Alphabet, compania-mamă a Google este evaluată la 1,1 trilioane de dolari, sunt pe locul al treilea și al patrulea.

China și Hong Kong au înregistrat cea mai bună creștere, cu un total de 15 companii acum în top 100. India a avut două companii în top, iar Japonia doar una.

Pe sectoare, companiile de tehnologie au pierdut teren. Într-adevăr, până la sfârșitul anului 2022, erau doar 21 de companii de tehnologie în top 100, în scădere cu 28 față de un an mai devreme. În tot acest timp, companiile din sectoarele „energie” și „industrie” au înregistrat cea mai puternică creștere. Ernst & Young spune că opt, respectiv nouă companii din aceste două sectoare figurează acum în top 100, în creștere față de cinci anul trecut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel