La StiriDiaspora.ro avem pentru tine trucurile infailibile de a conserva pâinea, de a preveni să se întărească, de a ști unde să o depozitezi, de a învăța cum să o congelezi și de a evita cele mai frecvente greșeli la conservare. Ia notă și descoperă cum să păstrezi pâinea mai mult timp ca să nu mai irosești banii aiurea.
Odată coaptă, pâinea, după câteva zile, începe să se învechească. Acest lucru se întâmplă deoarece moleculele de amidon pierd umiditate și se degradează. Deși procesul de deteriorare a pâinii este ireversibil și natural (chiar dacă este ambalată în vid, fără expunere la aer), este și adevărat că anumite condiții accelerează degradarea acesteia, iar altele o încetinesc. Din acest motiv, veți găsi cu siguranță utile următoarele trucuri pentru păstrarea pâinii:
Țineți pâinea departe de frigider. Păstrarea pâinii în frigider face ca aceasta să sufere un proces chimic numit retrogradare a amidonului, în consecință, capătă o textură cauciucoasă sau moale, își pierde din savoare și prospețime. În cazul specific al pâinii feliate, rezistă puțin la frigider, însă, aroma și textura ei se schimbă și ele pentru că își pierd prospețimea.
Păstrați pâinea într-o pungă de pânză sau într-un coș de pâine. Ambele forme reprezintă modalități clasice de conservare a pâinii (precum și pungi de hârtie, cutii de lemn sau o cârpă), evitându-se astfel expunerea directă și continuă a acesteia la mediu. În acest fel, pâinea nu prinde mucegai și nici nu se usucă (este ferita de aer, dar respiră), motiv pentru care se păstrează mai bine și mai mult timp. Prin urmare, acesta este cel mai bun mod de a conserva pâinea de la o zi la alta.
Așteptați până se răcește pâinea. Fie că faci pâinea acasă, fie că o cumperi, atâta timp cât pâinea este fierbinte, las-o să se răcească. Puteți așeza bucata de pâine pe un grătar, de preferat, până se răcește și apoi imediat să o puneți în pungă (daca este o pungă de hârtie) sau să o depozitați într-un ambalaj sau recipient potrivit.
Evitați să tăiați felii suplimentare de pâine. Ideal este să păstrezi toată pâinea și să tai doar ceea ce este necesar, întrucât crusta pâinii îndeplinește funcția de a proteja pesmetul, păstrându-i prospețimea și moliciunea mai mult timp. Așadar, atunci când depozitați pâinea, plasați partea tăiată în jos, minimizând astfel contactul acesteia cu aerul.
Înghețați pâinea. De ce nu refrigerat și congelat da? Deoarece retrogradarea amidonului are loc la temperaturi sub 8 ºC, nu sub -8 ºC. Cu toate acestea, atunci când congelați pâinea, nu uitați să o înfășurați într-o pungă de plastic, folie de plastic sau folie de aluminiu (nu trebuie să o înghețați direct).
Coaceți sau prăjiți pâinea. Dacă din orice motiv nu poți aplica niciuna dintre opțiunile de mai sus pentru a păstra pâinea proaspătă sau din anumite motive nu funcționează pentru tine, ai întotdeauna opțiunea de a încălzi pâinea sau de a o folosi ca ingredient (răzuită, tocată sau feliată) pentru o rețetă.
Dacă doriți să păstrați pâinea proaspătă mai mult timp, este esențial să o păstrați într-un loc potrivit. Cel mai rău loc pentru pâine este frigiderul, fără excepție (inclusiv pâinea feliată), deoarece îi accelerează prea mult învechirea (două zile în frigider sunt echivalente cu patru în coșul de pâine).
Condițiile ideale pentru conservarea pâinii sunt următoarele: un loc curat, răcoros și uscat; evitați expunerea directă la lumina soarelui; protejați de expunerea prelungită și directă la aer (aerul trebuie să circule, dar într-o manieră controlată). Amintiți-vă că aceste condiții se aplică oricărui ambalaj sau recipient pe care îl alegeți pentru pâine.
Acestea fiind spuse, ce ziceți să revizuim cele mai bune modalități de conservare a pâinii? Iată unde să o pui:
Într-o pungă de pânză
Acest recipient clasic de depozitare a pâinii este foarte eficient din două motive importante:
Evitați contactul direct al pâinii cu aerul. Astfel, nici nu se usucă și nici nu se întărește (îmbătrânirea este întârziată). Lăsați pâinea să respire. Datorită acestui fapt, nu se înmoaie și nu dezvoltă mucegai (spre deosebire de pungile de plastic care sunt etanșe).
Dacă doriți să sporiți eficacitatea acestei metode, adăugați o bucată de cartof sau un băț de țelină în interiorul pungii (această recomandare se aplică și pungilor din hârtie și din pânză). Fără îndoială, punga din pânză este una dintre cele mai eficiente și recomandate pentru conservarea pâinii.
Într-o pungă de hârtie
Pungile de hârtie reprezintă o altă resursă emblematică dacă vrem să protejăm pâinea de mediu, la fel ca pungile de pânză. Acest tip de ambalaj este ideal, deoarece hârtia permite eliberarea umidității, astfel încât pâinea să respire și să prevină formarea ciupercilor și, în consecință, să rămână proaspătă și crocantă.
Pe un prosop sau o cârpă
Îndeplinește aceeași funcție ca și punga de pânză sau punga de hârtie, făcându-l o alternativă ideală dacă nu aveți niciunul dintre cele două recipiente anterioare. Pur și simplu trebuie să împachetezi pâinea, să o depozitezi într-un loc potrivit și gata. Materialele ideale sunt bumbacul sau inul, spălate întotdeauna cu un detergent neutru care nu lasă un miros foarte puternic sau pătrunzător, deoarece parfumul poate pătrunde în pâine (acest sfat este valabil și pentru punga de pânză).
Într-o cutie de pâine
Acest tip de recipient funcționează la fel ca toate precedentele: reducând pierderile de umiditate și menținând crusta oarecum crocantă. Există cutii de pâine de diferite modele, unde materialul (lemn, metal emailat, tablă, oțel inoxidabil sau plastic) îi influențează funcționalitatea. De exemplu, cutiile de pâine metalice păstrează nivelul potrivit de umiditate, totuși, în locurile fierbinți ar putea favoriza crearea de mucegai. Pe de altă parte, cutiile de pâine din plastic devin ultima opțiune, deoarece plasticul nu permite pâinii să respire.
Într-o cutie de lemn
Lemnul este considerat un material ideal pentru a crea recipiente care păstrează pâinea, deoarece în practică funcționează foarte bine pentru că permite pâinii să respire și o protejează de mediu. Cu toate acestea, ca orice, are un dezavantaj. Dacă nu ai grijă de un sertar din lemn, acesta poate prinde multă umezeală în interior, ceea ce poate afecta conservarea pâinii, deoarece capătă aroma lemnului sau prinde mucegai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News