Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Tensiuni în coalitie. PNL nu mai vrea prezidențiale în septembrie
WhatsApp
Mai mulți miniștri din PNL ar putea să fie remaniați dacă refuză să semneze o Ordonanță de Urgență pentru organizarea alegerilor prezidențiale în septembrie, conform unor surse politice din interiorul partidului. 
Inquam Photos / Octav Ganea

Mai mulți miniștri din PNL sunt presați să semneze o Ordonanță de Urgență care ar stabili data alegerilor prezidențiale în luna septembrie. Liberalii au discutat varianta în care refuzul de a semna ar putea duce la remanierea lor de către premierul Marcel Ciolacu. Surse politice din PNL au avertizat că o astfel de mișcare ar putea determina partidul să se retragă de la guvernare.

Miercuri seară, liderii coaliției de guvernare s-au întrunit în ședință la Vila Lac pentru a soluționa disputa privind data alegerilor prezidențiale, dată ce a provocat divergențe între PSD și PNL. PSD susține organizarea alegerilor în septembrie conform dorinței premierului Marcel Ciolacu și amenință cu excluderea miniștrilor PNL din Guvern în caz de refuz.

Nicolae Ciucă a insistat ca alegerile să aibă loc la sfârșitul lui noiembrie și începutul lui decembrie, contrar acordului anterior din coaliție pentru organizarea lor în septembrie. Această schimbare de poziție l-a supărat pe Marcel Ciolacu și pe PSD-iștii care solicită respectarea înțelegerii inițiale.

Într-o ședință a conducerii PSD, Marcel Ciolacu a afirmat că decizia privind data alegerilor îi revine în calitate de premier și intenționează să emită o Hotărâre de Guvern pentru organizarea lor în septembrie, indicând posibilitatea candidaturii sale pentru Palatul Cotroceni.

Surse politice au declarat pentru Antena 3 CNN că poziția lui Ciolacu ar putea fi o tactică în fața partidului și că PNL ar putea părăsi guvernarea în cazul în care miniștrii lor sunt remaniați. Liberalii argumentează că amânarea alegerilor până în decembrie ar oferi Autorității Electorale Permanente mai mult timp pentru organizare și pregătire, evitând problemele întâmpinate la alegerile din iunie.

Jurnalistul Antena 3 CNN, Radu Tudor, a prezentat în cadrul emisiunii sale o listă cu câteva afirmații din surse politice PSD: 

- Azi stabilim data și dacă mergem cu candidat unic sau separat

- Nu sunt șanse pentru candidat unic, exclus să îl susținem pe Ciucă la schimb cu premier și comisar european.

- Exclus să îl susținem pe Mircea Geoană

- Cutuma spune că Marcel Ciolacu trebuie să fie candidat

- Alegerile trebuie să fie în septembrie, așa am stabilit, ar fi neserios să schimbăm

- Ar putea exista discuții pentru lista comună la parlamentare

- Candidați separați la prezidențiale, listă comună la parlamentare. Nu e exclusă varianta asta, pe modelul europarlamentare-primărie

- E cam greu să funcționeze guvernarea cu candidați separați, dar avem nevoie de stabilitate. Din 2025, singura variantă e tot PSD-PNL. 

Președintele României a intervenit în scandalul PSD-PNL pe data alegerilor prezidențiale

„În ce privește alegerile prezidențiale, în conformitate cu legislația în vigoare, ele pot avea loc în septembrie, octombrie sau noiembrie. Atât. Dacă se dorește altceva, trebuie schimbată legislația și e prea târziu. Nu contează după părerea mea dacă au loc în septembrie, octombrie sau noiembrie. Este important pentru mine să subliniez că președintele României trebuie să fie ales de români și nu de partide. De aceea avem vot direct.

Este important că românii să se informeze și să se intereseze indiferent dacă în timpul campaniei se află la mare, la munte, la birou sau în orice altă parte Nu spun când ar trebui să aibă loc sau cine să candideze, asta se stabilește de partide, pot fi și independenți, dar românii trebuie să conștientizeze importantă acestor alegeri”, a declarat Klaus Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel