Tarta cu lămâie este alcătuită dintr-o bază de aluat frământat umplut cu o cremă delicioasă de lămâie, asemănătoare unei creme mai ușoare și aromată cu suc și coajă de citrice, care îi conferă o notă ușor acrișoară care se echilibrează perfect cu dulceața celorlalte ingrediente.
Pregătirea poate fi un pic mai lungă, dar nu este deloc complicată.
Haideți să descoperim împreună cum se prepară.
Pentru aluat ai nevoie de:
- 250 g făină
- 80 g zahăr pudră
- 3 gălbenușuri de ou (reci)
- 150 g unt
- 1 linguriță de esență de vanilie
- 1 vârf de cuțit de sare
Pentru cremă ai nevoie de:
- 800 ml lapte
- coaja de la 1 lămâie
- 4 gălbenușuri
- 230 g zahăr pudră
- 65 g amidon de porumb
- 50 g suc de lămâie
Pentru a face cea mai bună tartă cu lămâie, pregătim mai întâi aluatul. Punem făina pe blatul de lucru și facem o gaură în ea. Adăugăm untul (rece), zahărul pudră, un vârf de cuțit de sare și o linguriță de extract de vanilie pentru aromatizare.
La final, adăugăm cele trei gălbenușuri de ou și frământăm energic pentru a forma o bilă de aluat, pe care o acoperim cu folie alimentară; o lăsăm să se odihnească în frigider aproximativ 40 de minute.
Între timp pregătim crema: aducem laptele la fierbere cu coaja de la o lămâie pentru aromă. Separat, într-o altă cratiță mică, cu focul stins, combinăm gălbenușurile de ou și zahărul pudră: le batem cu un tel de mână până când obținem un amestec cremos, apoi adăugăm amidonul de porumb.
Se toarnă laptele, filtrându-l pentru a îndepărta coaja de lămâie.
Porniți focul și continuați să amestecați: aduceți la fierbere pentru a se îngroșa și, la final, adăugați sucul de lămâie.
Se transferă crema într-un recipient destul de mare și se acoperă cu folie alimentară, adică se face să se lipească. Se lasă să se răcească complet.
După ce a trecut timpul necesar, se ia aluatul scurt și se întinde la o grosime de aproximativ 4-5 milimetri.
Se transferă într-o formă de tort de 24 cm, în prealabil unsă cu unt și tapetată cu făină, îndepărtând excesul, cu care putem face fâșii pentru a decora tortul.
Apoi, cu vârfurile unei furculițe, înțepați suprafața.
Se toarnă crema de lămâie peste ea și se nivelează cu dosul unei linguri. Cu ajutorul unui tăietor de patiserie, se taie fâșii de aceeași lățime din restul de aluat și se așază pe tartă, formând rețeaua tipică acestei tarte.
Ungem aluatul cu gălbenușul de ou bătut și la final îl coacem în cuptorul ventilat, preîncălzit la 170° pentru aproximativ 40 de minute (sau în cuptorul static la 180° pentru aproximativ 45 de minute).
Poftă bună!
Tarta cu lămâie se va păstra în frigider aproximativ 2-3 zile.
Pentru a da cremei o culoare frumoasă și strălucitoare, alegeți ouă de țară sau bio.
Vezi aici și rețeta de Bomboloni, faimoasele gogoși pufoase italiene.
------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când publicăm o nouă rețetă, intrați pe unul din grupurile de WhatsApp ale cititorilor fideli StiriDiaspora accesând unul sau mai multe din următoarele linkuri:
- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G
- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News