Polish Szarlotka provine dintr-un desert creat de faimosul bucătar francez, Marie-Antoine Carême (1784 - 1833), la Paris, în secolul al XVIII-lea. În Polonia din secolul al XIX-lea, Lucyna Ćwierczakiewiczowa (1829 - 1901) a publicat o rețetă folosindu-se pâine de secară învechită ca bază pentru placintă în cărțile sale de bucătărie extrem de populare.
Vezi și: Sarmale de post cu dovlecei, în foi de viță: Rețeta care va parfuma bucătăria cu miros de primăvară
Ingrediente
Pentru aluat:
500 de grame de făină
1 linguriță praf de copt
120 de grame de zahăr
270 de grame de unt
6 gălbenușuri mari
2 linguri de smântână
Vezi și: Tort Lacrimile îngerilor: Rețeta pas cu pas a desertului divin, irezistibil
Pentru umplutură:
6 mere aurii
120 de grame de zahăr
2 lingurițe scorțișoară măcinată
3 linguri suc de lamaie
2 linguri de zahăr glazură
Pasul 1
Pregătiți mai întâi aluatul. Tăiați 250 g de unt cubulețe și puneți-le într-un castron mare. Adăugați zahărul, făina și drojdia și frământați până când toate ingredientele sunt bine amestecate. Adăugați gălbenușurile și smântâna și continuați să frământați până obțineți un aluat omogen. Dacă amestecul este prea lipicios, puteți adăuga puțină făină.
Pasul 2
Separați aluatul în două părți, una 1/3 din total și cealaltă 2/3. Faceți două bile, înfășurați-le în folie de plastic și lăsați să se odihnească timp de 1 oră; cea mai mare parti din aluat o puneți în frigider și cea mai mică în congelator.
Pasul 3
Pentru a face umplutura, curățați merele, tăiați-le în jumătate și scoateți miezul cu semințele. Apoi, tăiați-le în felii foarte subțiri și puneți-le într-o cratiță cu puțină apă. Gătiți la foc mic 12-15 minute fără să amestecați.
Pasul 4
Adăugați zahărul, sucul de lămâie și scorțișoara și amestecați cu grijă cu o spatulă, asigurându-vă că feliile de măr nu se rup prea mult. Lasă-l să se răcească.
Pasul 5
Preîncălziți cuptorul la 180 °. Întindeți puțin unt într-o tavă rotundă sau într-un vas dreptunghiular de copt, de aproximativ 20x30 cm, și acoperiți baza cu o bucată de hârtie de copt.
Pasul 6
Scoateți bila mare de aluat din frigider, întindeți cu un sucitor și aliniați părțile laterale și fundul tăvii pregătite. Întindeți feliile de mere deasupra cu grijă.
Pasul 7
Scoateți celălalt aluat din congelator și radeți-l deasupra stratului de mere. Puneți tava în cuptorul fierbinte și coaceți plăcinta pentru aproximativ 60 de minute. Lăsați să se răcească înainte de a fi mulat și serviți cu zahăr pudră.
Poftă bună!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News