Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Succesul partidelor extremiste îi sperie pe germani: 200.000 de oameni în stradă împotriva AfD, partidul de extremă dreapta - VIDEO
WhatsApp
Aproximativ 200.000 de persoane au ieșit în stradă în Germania sâmbătă, majoritatea în capitala Berlin, în timp ce protestele naționale împotriva partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) au intrat în cea de-a patra săptămână. Proteste au avut loc și în orașe precum Mainz, Dresden și Hanovra, semn al îngrijorării crescânde față de sprijinul public puternic pentru AfD. 
Germanii protestează împotriva extremei drepte (Foto: The Guardian)

Aproximativ 150.000 de oameni s-au adunat în fața clădirii parlamentului Reichstag din Berlin, unde protestatarii s-au adunat sub sloganul "Suntem Paravanul" pentru a protesta împotriva extremismului de dreapta și pentru a arăta susținere pentru democrație.

"Fie că este vorba de Eisenach, Hamburg sau Berlin: în oraşele mici şi mari din toată ţara, mulţi cetăţeni se adună pentru a demonstra împotriva uitării, împotriva urii şi a incitării la ură şi în acest weekend. Un semn puternic pentru democraţie şi Constituţia noastră", a scris sâmbătă dimineaţă cancelarul federal Olaf Scholz pe reţeaua de socializare X.

Îngrijorare în Germania după succesul AfD

 

Succesul AfD a stârnit îngrijorare printre partidele principale din Germania, care se tem că acesta ar putea câștiga trei alegeri statale în Germania de Est în septembrie, chiar dacă sondajele recente arată o ușoară scădere a sprijinului pentru AfD.

Jakob Springfeld, purtătorul de cuvânt al organizației Solidarity Network Saxony, a declarat că a fost șocat că a fost necesar atât de mult timp pentru manifestații de masă împotriva extremei drepte, având în vedere că AfD a avut succes în multe comunități mai mici deja.

Săptămâna trecută, un sondaj Forsa a arătat că sprijinul pentru AfD a scăzut sub 20% pentru prima dată din iulie, cu alegătorii care menționează protestele naționale împotriva extremei drepte drept cea mai importantă problemă.

 

Potrivit sondajului, AfD rămâne pe locul al doilea în spatele conservatorilor opoziției principale cu 32%, în timp ce social-democrații de centru-stânga ai lui Scholz s-au clasat pe locul trei cu 15%.

Protestele au urmat unui raport luna trecută conform căruia doi membri seniori ai AfD au participat la o întâlnire pentru a discuta despre planuri pentru deportarea în masă a cetățenilor de origine străină. AfD a negat că propunerea ar reprezenta o politică a partidului.

Co-președintele AfD, Tino Chrupalla, a declarat postului de televiziune Deutschlanfunk că, în timp ce era "legitim să se iasă în stradă cu guvernul", protestatarii nu ar trebui să se lase folosiți pentru a distrage partidele de la problemele reale ale țării.

Chrupalla a spus că Germania include germani cu origini migratoare și că partidul său nu intenționează să-i expulzeze.

 

-------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link: 

-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel