Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
SUA: Prima cetățeancă rusă inculpată pentru imixtiune în alegeri
WhatsApp
Statele Unite au anunţat vineri inculparea unei cetăţene ruse care este suspectată că ar fi organizat finanţarea unei campanii de propagandă pe reţelele sociale menite în special să afecteze alegerile parțiale din 06 noiembrie.

Cu mai puţin de trei săptămâni înainte de alegerile parţiale, Statele Unite au anunţat vineri inculparea unei cetăţene ruse care este suspectată că ar fi organizat finanţarea unei campanii de propagandă pe reţelele sociale menite în special să afecteze acest scrutin.

Elena Alexeevna Husianova, 44 de ani, devine astfel prima persoană inculpată pentru amestec în alegerile legislative şi locale din 6 noiembrie, care au o valoare de test pentru preşedintele american la jumătatea mandatului său.

Husianova este acuzată că a fost directoarea financiară a unei operaţiuni conduse de la Sankt-Petersburg, intitulată "Proiectul Lakhta" şi finanţată de oligarhul Evgheni Prigojin, potrivit unui comunicat al ministerului american al Justiţiei.

Acest om de afaceri din Sankt Petersburg, poreclit "bucătarul" lui Vladimir Putin pentru că firma sa de catering a furnizat unele servicii Kremlinului, este deja inculpat de justiţia americană care îl suspectează că ar fi în spatele unei "uzine de troli" care a încercat să-l favorizeze pe Donald Trump în campania prezidenţială din 2016.

"Proiectul Lakhta", lansat în 2014, vizează mai multe ţări, în special din Europa. Atacurile asupra alegerilor americane parţiale nu sunt decât o parte a acestuia.

"Scopul strategic al acestei conspiraţii, care continuă până astăzi, este de a semăna discordie în sistemul politic american pentru a reduce încrederea în instituţiile noastre democratice", a explicat procurorul din Virginia, Zachary Terwilliger.

Concret, membrii proiectului, dându-se drept americani, au multiplicat mesaje pe reţele sociale, precum Facebook, Instagram sau Twitter, pentru a ataca anumiţi candidaţi, a susţine grupări radicale sau a mări resentimentul minorităţilor, conform actului de acuzare.

Unele conturi au postat zeci de mii de mesaje şi au atras zeci de mii de abonaţi. Astfel, o pagină antiimigraţie şi antiislam, creată pe Facebook, a strâns aproape 200.000 de like-uri înainte de a fi închisă.

În martie, @johncopper16, unul din aceste profiluri false, chema susţinătorii lui Donald Trump să se mobilizeze pentru alegerile din 6 noiembrie, scriind "ei sunt motivaţi, ei vă urăsc...ei îl urăsc pe preşedintele VOSTRU".

Membrii reţelei ar fi organizat de asemenea reuniuni politice sau manifestaţii în ţară, conform actului de inculpare.

Husianova ar fi autorizat toate cheltuielile acestei campanii: cumpărare de domenii pe internet, crearea de anunţuri publicitare, călătorii, închirieri de birouri. Ea ar fi prevăzut un buget de 650 milioane de ruble (circa 10 milioane de dolari) pentru operaţiunile din primul semestru al lui 2018, potrivit documentului.

Anchetatorii americani au avut totodată acces la sfaturi date membrilor reţelei pentru a reacţiona la unele chestiuni de actualitate. "Prezentaţi-l ca pe o fosilă", a fost sfatul primit în 2017 când senatorul John McCain, decedat între timp, s-a opus la proiectul lui Donald Trump de a construi un zid pentru a împiedica migranţii să treacă frontiera mexicană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel