"Oricare ar fi concluziile finale, este clar că partea responsabilă în ultimă instanță pentru acest incident tragic este Rusia, care a lansat un baraj de rachete asupra Ucrainei cu scopul specific de a viza infrastructura civilă", a declarat Watson, adăugând că Ucraina are tot dreptul să se apere.
Președintele american Joe Biden le-a spus partenerilor din G7 și NATO că explozia unei rachete în estul Poloniei a fost cauzată de o rachetă de apărare aeriană ucraineană, a declarat miercuri o sursă NATO pentru Reuters.
Deflagrația, care a ucis două persoane, a stârnit o alarmă la nivel mondial că conflictul din Ucraina s-ar putea extinde în țările vecine. Ucraina a dat vina pe Rusia. Rusia a negat că rachetele sale au lovit Polonia.
Biden a declarat miercuri reporterilor din Indonezia că este puțin probabil ca racheta să fi fost lansată din Rusia.
Ambasadorii NATO urmau să aibă o reuniune de urgență la ora 1000 CET (0900 GMT) pentru a răspunde la explozia de la un uscător de cereale din apropierea graniței ucrainene, care a avut loc în timp ce Rusia trăgea zeci de rachete asupra unor orașe din Ucraina.
O rachetă care a lovit Polonia a fost probabil o rachetă rătăcită trasă de apărarea antiaeriană a Ucrainei și nu o lovitură rusă, au declarat miercuri Polonia și NATO, atenuând îngrijorarea globală că războiul din Ucraina s-ar putea extinde dincolo de graniță.
Cu toate acestea, șeful NATO a declarat că Moscova, și nu Kievul, este în cele din urmă vinovată pentru declanșarea războiului și pentru lansarea atacului care a declanșat apărarea ucraineană.
"Nu este vina Ucrainei. Rusia poartă responsabilitatea finală, deoarece își continuă războiul ilegal împotriva Ucrainei", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, reporterilor de la Bruxelles.
Ambasadorii NATO purtau discuții de urgență pentru a reacționa la explozia de marți, care a ucis două persoane la o instalație de cereale din Polonia, în apropiere de granița cu Ucraina, prima extindere mortală a războiului pe teritoriul alianței militare occidentale.
"Din informațiile pe care le avem noi și aliații noștri, a fost o rachetă S-300 fabricată în Uniunea Sovietică, o rachetă veche și nu există nicio dovadă că a fost lansată de partea rusă", a declarat președintele polonez Andrzej Duda. "Este foarte probabil că a fost lansată de apărarea antiaeriană ucraineană".
Stoltenberg a mai spus că este foarte probabil să fi fost o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană. Anterior, președintele american Joe Biden a declarat că traiectoriile sugerau că este puțin probabil ca racheta să fi fost lansată din Rusia.
Incidentul a avut loc în timp ce Rusia lansa zeci de rachete asupra unor orașe din Ucraina, în ceea ce Kievul spune că a fost cea mai intensă salvă de astfel de lovituri din cele nouă luni de război.
Vestea că oficialii au ajuns la concluzia că racheta era ucraineană a adus o oarecare ușurare locuitorilor din satul polonez unde a lovit racheta, care au spus că se temeau că vor fi târâți în război.
"Toată lumea are în gând că suntem chiar lângă graniță și că un conflict armat cu Rusia ne-ar expune direct", a declarat pentru Reuters Grzegorz Drewnik, primarul din Dolhobyczow, municipalitatea de care aparține Przewodow.
"Dacă aceasta este o greșeală a ucrainenilor, nu ar trebui să existe consecințe majore, dar nu sunt un expert în domeniu".
Unii lideri occidentali prezenți la un summit al marilor economii G20 din Indonezia au sugerat că, indiferent cine a lansat racheta, Rusia și președintele Vladimir Putin vor fi în cele din urmă considerați responsabili pentru un incident rezultat în urma invaziei sale.
"Ei au subliniat că, indiferent de rezultatul acestei anchete, invazia lui Putin în Ucraina este direct vinovată pentru violențele în curs de desfășurare", a declarat biroul premierului britanic Rishi Sunak după o întâlnire între Sunak și premierul canadian Justin Trudeau în marja summitului, conform Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News