Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
SUA intenționează să sancționeze ţările care ar recunoaşte anexarea de către Rusia a provinciilor ocupate din sudul Ucrainei
WhatsApp
Senatul Statelor Unite urmează să voteze o iniţiativă are blochează orice tip de asistenţă americană pentru ţările care ar recunoaşte anexarea de către Rusia provinciilor ocupate din sudul Ucrainei

Senatul Statelor Unite urmează să voteze pe marginea unei iniţiative bipartizane care blochează orice tip de asistenţă americană pentru ţările care ar recunoaşte anexarea de către Rusia provinciilor ocupate din sudul Ucrainei. Congresmanii americani au enumerat trei ţinte pe care urmăresc să le atingă până în ianuarie anul viitor să sprijine Curtea Penală Internaţională în investigarea crimelor comise de ruşi în Ucraina, continuarea asistenţei militare pentru Kiev şi a demersurilor de desemnare a Rusiei ca stat sponsor al terorismului.

Recent, la Capitoliu, senatorii democratic Richard Blumenthal şi republican Lindsey Graham au introdus în Senat un proiect de lege bipartizană, care cere tăierea imediată a asistenţei americane, economice şi militare pentru oricare ţară care va recunoaşte anexarea ilegală de către Vladimir Putin a patru regiuni ucrainene. Anexarea este ilegală şi nejustificată, a insistat senatorul Blumenthal într-o conferinţă de presă comună cu senatorul Graham.

„După cum ştiţi, este iminent, probabil în următoarele 24 de ore faptul că Rusia va declara anexarea. Ceea ce prevede legea pe care am introdus-o este că orice naţiune care ajută şi aprobă acţiunea absolut ilegală a lui Vladimir Putin va fi făcută responsabilă pentru complicitate“, a declarat Richard Blumenthal.

SUA intenționează să sancționeze ţările care ar recunoaşte anexarea de către Rusia a provinciilor ocupate din sudul Ucrainei

 

Cei doi senatori se aşteaptă ca legea să aibă o puternică susţinere în Senat, aşa cum are şi cea care desemnează Rusia ca stat sponsor al terorismului. Acesta este încă un moment al opţiunii pentru întreaga lume, a spus în aceeaşi conferinţă de presă senatorul Graham.

Senator SUA: „Va trebui să alegeţi. Veți pierde tot sprijinul din partea Statelor Unite“

 

„Va trebui să alegeţi. Dacă sunteţi alături de Putin, recunoscând anexarea ilegală a unor părţi ale Ucrainei, veţi pierde tot sprijinul din partea Statelor Unite. Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a vă marginaliza pe scena mondială. Există trei lucruri pe care încercăm să le realizăm de acum până în ianuarie 2023. Dorim să ajutăm Curtea Penală Internaţională să adune aici, în Statele Unite, dovezile pe care le avem cu privire la crimele de război comise de ruşi în Ucraina.

Vom trimite, de asemenea, un semnal foarte clar că vom avea un pachet de asistenţă militară robust pentru Ucraina în 2023 pentru a putea continua să lupte pentru libertatea sa. Aşadar, mai multă asistenţă acordată procurorilor internaţionali, mai multă asistenţă militară şi economică în luna decembrie şi acţiune pentru includerea în legislaţia noastră a rezoluţiei care desemnează Rusia drept stat sponsor al terorismului.

 Cu cât Putin devine mai provocator, cu atât trebuie să fim mai fermi, nu să ne retragem. Putin şi aliaţii săi vorbesc despre explodarea unei arme nucleare în Ucraina. Acesta este şantaj nuclear. Din punctul meu de vedere, folosirea de către Rusia a unei arme nucleare în Ucraina ar fi un atac împotriva NATO. Radiaţiile nu vor rămâne în Ucraina. Ele se vor răspândi în părţi ale Europei care sunt sub umbrela NATO, aşa încât, dacă acea zi va veni, şi sper să nu vină, acea zi ar trebui considerată ziua atacului împotriva alianţei NATO“, a afirmat Lindsey Graham.

„Radiaţiile ar constitui un atac împotriva naţiunilor NATO“

 

Senatorul Blumenthal a insistat: „Radiaţiile care se vor răspândi cu consecinţe distructive şi catastrofale în urma folosirii oricărei arme nucleare în Ucraina ar afecta practic Polonia şi am discutat cu liderii polonezi în legătură cu temerile privind un asemenea atac. Radiaţiile ar constitui un atac împotriva naţiunilor NATO sub incidenţa Art.5“.

La Naţiunile Unite, ambasadorul Statelor Unite, Linda Thomas-Greenfield, a introdus o rezoluţie în Consiliul de Securitate de condamnare a Rusiei pentru organizarea aşa-numitelor referendumuri în patru regiuni ale Ucrainei. Rezoluţia ar declara că cel mai puternic organism al Naţiunilor Unite nu sprijină folosirea forţei pentru a reconfigura graniţe. Se aşteaptă ca rezoluţia să fie în mare parte simbolică, pentru că Rusia îşi va exercita dreptul de veto.

Thomas-Greenfield a arătat, însă că Statele Unite vor încerca să aducă votul în Adunarea Generală ONU dacă Rusia se auto-protejează de la a fi făcută responsabilă. Mizele sunt mari. Este vorba despre a apăra Carta ONU, a mai spus Thomas-Greenfield, care a prevenit că, dacă anexarea de către Rusia acelor patru regiuni ale Ucrainei va fi acceptată, aceasta ar deschide cutia Pandorei, care nu va putea fi închisă.

Între timp, ieri, administraţia Biden a anunţat o nouă asistenţă de securitate pentru Ucraina. Ea include încă 18 sisteme HIMARS, care s-au dovedit extrem de eficiente în contraofensiva ucraineană împotriva Rusiei, potrivit Radio România Actualități.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel