Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Studiu: reducerea reală a cantității zilnice de sare echivalează cu medicamentele pentru tensiune arterială
WhatsApp
FOTO: Freepik @user12633018

Un studiu recent, publicat în jurnalul Jurnalul Asociației Medicale Americane, asigură că eliminarea din dieta zilnică a unei lingurițe de sare poate să scadă tensiunea arterială la fel ca medicamentele pentru hipertensiune.

Standardele nutriționale din SUA recomandă persoanelor peste 14 ani consumul zilnic maxim de sare de 2,3 grame. În același timp, Asociația Americană a Inimii recomandă ca dieta zilnică sa fie sub 1,5 grame de sare.

Studiul arată că persoanele hipertensive, cu tratament medicamentos zilnic, își pot reduce tensiunea arterială și prin limitarea consumului de sare. Hipertensiunea arterială este adesea numită „ucigașul tăcut”, fiind asimptomatică, și singura modalitate de a o descoperi este efectuarea unui test. Un raport al OMS de anul acesta anunță că, în lume, 1 din 3 adulți suferă de hipertensiune arterială, afecțiune care netratată corect poate duce la atac de cord, insuficiență cardiacă, leziuni renale și accident vascular cerebral.

Studiul a corelat datele a 213 persoane cu vârste cuprinse între 50 și 75 de ani. Participanții la studiu au ținut o săptămână o dietă bogată în sodiu, iar a doua săptămână una scăzută în sare. Dintre participanți, 25% aveau tensiune arterială normală, alți 25% aveau hipertensiune arterială netratată, și alți 20% aveau tensiunea arterială controlată. În săptămâna cu dieta bogată în sare consumul a fost de 1,1 grame de sodiu pentru fiecare participant. În săptămâna cu conținut scăzut de sare, dieta a conținut doar 0,5 grame de sodiu. Rezultatele studiului au arătat ca scăderea tensiunii arteriale pe perioada dietei cu conținut scăzut de sodiu a fost rapidă și semnificativă, în timp ce dieta bogată în sodiu a adus o scădere mică a tensiunii arteriale.

Asociația Americană a Inimii recomandă dieta DASH, care înseamnă Abordări dietetice pentru stoparea hipertensiunii, și este o metodă aprobată de experți pentru reducerea consumului de sare.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel