Aproape un milion și jumătate de italieni au dezvoltat anticorpi împotriva noului coronavirus, arată o anchetă extinsă privind seroprevalența desfășurată de Istat în perioada mai-iulie, când 64.660 de italieni au fost testați, cu ajutorul voluntarilor de la Crucea Roșie.
Conform datelor statistice prezentate de publicația La Stampa (sursa originală în limba italiană), s-a constatat că 1.482.000 de persoane au IgG pozitiv, adică au dezvoltat anticorpi împotriva virusului Sars-CoV-2, ceea ce înseamnă 2,5% din populație.
Prin urmare, de șase ori mai multe persoane au intrat în contact cu virusul, în comparație cu numărul total de cazuri depistate oficial în timpul pandemiei (pe 03 august Protecția Civilă raporta, în total, 248.229 de persoane testate pozitiv). Dacă luăm în considerare datele referitoare la numărul de decese, există un indice de mortalitate de 2,3%, în totalitate în conformitate cu ceea ce s-a întâmplat la nivel mondial, subliniază președintele Comitetului Tehnic și Științific, Franco Locatelli.
41,7% dintre cei care au anticorpi aveau în familie un caz testat pozitiv. Totodată, prevalența este redusă la 15,9% pentru membrii familiei care nu locuiesc în aceeași casă. Alte surse de contagiere importante: contactul cu colegii de muncă afectați de virus (11,6%) sau cu pacienți având aceeași boală cronică (12,1%). De asemenea, s-a observat o rată de infecție ridicată în rândul personalului sanitar (5%) și în rândul angajaților din HoReCa (hoteluri, baruri, restaurante), care se situează la puțin peste 4%.
Conform rezultatelor sondajului, regiunea de nord a Lombardiei, cea mai grav afectată de pandemie, a raportat cel mai mare număr de persoane care au dezvoltat anticorpi (7,5%), în timp ce locuitorii din Sicilia și Sardinia au avut cel mai mic procent, de numai 0,3% din populație, mai scrie sursa citată.
După Lombardia, urmează Valle d'Aosta, cu 4%, și un grup de regiuni care sunt în jur de 3%: Piemont, Trento, Bolzano, Liguria, Emilia-Romagna și Marche. 27,3% dintre persoanele care au dezvoltat anticorpi nu au prezentat simptome. În timp ce printre cei care s-au îmbolnăvit, simptomele cele mai frecvente sunt febră, tuse, dureri de cap, pierderea gustului și a mirosului.
”Rezultatele sondajului extins la nivel național sunt foarte relevante. Măsurile dure adoptate de guvernele centrale și regionale și comportamentul corect al poporului italian au evitat o răspândire masivă a virusului”, a declarat ministrul Sănătății, Roberto Speranza, în cadrul unei conferințe de presă.
Cifrele din Italia confirmă controlul epidemiei. Pe 03 august au fost raportate doar 159 de infectări noi. În urmă cu două zile au fost 239 și 295. În schimb, numărul de decese a crescut ușor, ieri fiind raportate un număr de 8. Bilanțul total al victimelor COVID-19 se ridică la 35.166.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News