Valul de căldură nu contenește de săptămâni întregi. Numărul internărilor este în creștere, în special în rândul vârstnicilor. Personalul din spitale este structural astfel încât să fie la limită, iar doctorii ieșiți la pensie care sunt chemați să dea o mână de ajutor sunt insuficienți.
Din ce în ce mai obosiți, epuizați și stresați, angajații din spitale trebuie să lucreze și în timpul vacanțelor: cei care rămân la datorie se regăsesc în prima linie cu numărul de ore de muncă dublate, în timp ce calitatea asistenței garantate pacienților este inevitabil redusă. Un studiu al Fadoi, Federația medicilor interni de spital, a pus cifrele cap la cap: "O treime din forța de muncă este în vacanță, activitatea ambulatoriilor scade cu 52,7 la sută. Calitatea îngrijirilor este compromisă în 56 la sută din secții”.
Alte date cuprinse în lungul raport întocmit de Fadoi: "Peste 91 la sută dintre medici pleacă în vacanță în perioada iunie-septembrie, care profită de cele 15 zile de concediu din perioada estivală, garantate de contractul colectiv de muncă. Aceasta duce la o reducere a numărului de personal în secție cu 48%, pentru că nu-și iau toți concediu în același timp”.
Toate acestea se întâmplă în timp ce, odată cu temperaturile extreme din ultimele săptămâni, solicitările de ajutor de la pacienți sunt din ce în ce mai multe.
Câteva exemple: în Lazio activitatea ambulatoriilor scade cu 72%, în Emilia-Romagna cu 63%, în Campania cu 42,2%, în Umbria cu 25%. În Puglia, una din 3 clinici este închisă.
În Abruzzo, volumul de muncă crește cu 80 la sută pentru medicii de gardă. În Veneto, potrivit cercetărilor, calitatea asistenței medicale „este compromisă în 60 la sută din cazuri”. Francesco Dentali, președintele Federației medicilor interniști de spital, spune:
„Căldura agravează situația deja critică din spitale din cauza absențelor legate de vacanța de vară a medicilor. Dotările sanitare nu sunt suficiente și chiar și paturile pentru internări sunt insuficiente, iar la aceasta se adaugă problema „blocatorilor de paturi”, sau a pacienților care nu pot fi externați din cauza lipsei de îngrijiri adecvate la domiciliu, care înseamnă cam 20 la sută dintre pacienții internați în secțiile de medicină internă.
O situație de urgență temporară s-a adăugat de fapt la o situație de bază deja critică. În aceste zile, spitalele prelungesc și mai mult timpul de așteptare din camerele de urgență, iar asta pentru că în secții este lipsă de medici, din cauza absenței celor care sunt acum în vacanță, dar și a lipsei de paturi”. Rezumat care se aplică practic în toată țara:
„Valul de căldură a dus la o creștere considerabilă a situațiilor de urgență și, de asemenea, la o ușoară creștere a internărilor, iar acest lucru a fost suficient pentru a arunca în aer echilibrul deja precar al secțiilor".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News