Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania. Zeci de români refuză să plece dintr-o clădire pe cale să se prăbușească: „Câinii sunt tratați mai bine decât noi. Nu știu unde să mă duc“
WhatsApp
Presiunea locuitorilor dintr-un cartier din Valencia reușește să întârzie evacuarea a 12 familii de români.  Zeci de români refuză să plece dintr-o clădire pe cale să se prăbușească: „Câinii sunt tratați mai bine decât noi. Nu știu unde să mă duc“.

Peste 50 de tineri se adună în clădirii, în fața prezenței poliției. Primăria le acordă acum celor pe care ar fi trebuit să îi evacueze încă 10 zile pentru a-și părăsi locuințele.

Tensiunea a scăzut pe măsură ce orele treceau. Unități ale poliției locale și naționale din Valencia fuseseră amplasate luni dimineață, la ora opt, pentru a evacua cei aproximativ 30 de locuitori din 12 familii care ocupau opt case în două clădiri din Valencia. În jur de 50 de tineri din cartier, membri ai sindicatului Construyendo Malilla, locuitori și jurnaliști, îi așteptau pentru a protesta împotriva deciziei primăriei, justificată de riscul de prăbușire a celor două clădiri. Printre sloganurile auzite se numără: "Trezește-te, vecine, te evacuează la ușa ta".

Ofițerii au fost întâmpinați cu porți blocate și cu un protest puternic. Poliția a evitat să recurgă la forță. Au intrat în case, iar pompierii, tehnicienii și asistentul social au evaluat situația. Au vorbit, au strigat, au discutat și, în cele din urmă, au fost de acord să amâne evacuarea cu 10 zile pentru a le da vecinilor mai mult timp să caute alternative și pentru a gestiona ajutorul de urgență municipal oferit în aceste cazuri.

Zeci de români refuză să plece dintr-o clădire pe cale să se prăbușească, în Valencia

 

Românul Ștefan Nicolau, tată a patru copii, a fost cel care a condus vocea vecinilor în negocierea cu șeful poliției, prezent. "Mi-am dat cuvântul și, de asemenea, am bătut palma și trebuie să mă țin de cuvânt. Dar noi suntem familii foarte dezavantajate și sărace, care nu putem plăti chiria, electricitatea și apa în mod constant. Să vedem cum o să facem. Cel puțin mai avem încă 10 zile", explică acest român, care se află în Spania de 11 ani și lucrează pe șantier de 35 de ani. El face aluzie la această experiență și asigură că „cele două proprietăți nu sunt atât de rele, nu sunt în ruină", relatează El Pais.

Primăria le-a dat locuitorilor 72 de ore pentru a le părăsi, termen care a fost prelungit pentru prima dată până luni, înainte de a da un nou termen de 10 zile. "Și unde vom merge în 10 zile? Câinii sunt tratați mai bine decât noi. Acum nu mai am un loc de muncă. Primesc un ajutor de 360 de euro. Nu știu unde mă voi duce", spune Lăcătuș Illie, care colectează fier vechi. Românii sunt majoritari printre locuitorii afectați.

„Am reușit să oprim evacuarea și să o amânăm cu 10 zile. Am câștigat timp, dar nu este o soluție definitivă. Serviciile sociale oferă familiilor ajutor pentru plata chiriei [precum și asistență pentru întreținere]. Consiliul municipal și Generalitat se vor întâlni pentru a găsi o soluție. Această perioadă de 10 zile a fost posibilă pentru că locuințele "sunt în pericol, dar nu în pericol iminent"“, a explicat Jesús Cloquell, membru al uniunii de cartier, care cere, de asemenea, să fie interlocutor cu administrațiile.

Dacă doriți să fiți notificați direct pe Whats App, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de Whats App al StiriDiaspora accesând următorul link-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4 )

 

„Am reușit să oprim evacuarea și să o amânăm cu 10 zile“

 

Potrivit locuitorilor, Primăria, prin intermediul Serviciilor Sociale, s-a oferit să plătească garanția și chiria pe primele trei luni. Aceștia adaugă: "Această propunere nu este o alternativă valabilă, deoarece situația precară a acestor familii nu le permite să aibă un venit fix (majoritatea nu au salariu) și nimeni nu va semna un contract de închiriere pentru ele". Potrivit mișcării de cartier, "de îndată ce ajutorul de la serviciile sociale se va termina, majoritatea acestor familii nu vor mai putea plăti chiriile și vor fi evacuate". Surse municipale subliniază că lucrează de ceva timp cu familiile afectate, fiecare cu propriile probleme. Mai ales de la izbucnirea pandemiei, dar ei insistă că soluția nu este simplă.

Strada Manuel Arnau, o stradă perpendiculară pe strada San Vicente, aproape la înălțimea Cruz Cubierta, este străjuită de rezervoare de apă potabilă, de unde locuitorii își iau apa. Pe această stradă, unde în multe case nu există apă curentă, s-au adunat mulți locuitori din zonele învecinate. Unii dintre ei au instalat o masă și scaune pentru a urmări evenimentele din această dimineață, care au durat aproximativ patru ore.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel