În regatul Iberic, gestiunea învățământului este o competență a guvernelor locale și, ca atare, nu există o dată comună pentru întreg teritoriul național, deși în majoritatea zonelor, anul școlar ar trebui să înceapă, teoretic, în cursul următoarelor două săptămâni. Reîntoarcerea în sălile de clasă se va face eșalonat, pe grupe de vârstă, începând cu cei mai mici, iar la începutul lunii octombrie ar trebui să se încheie cu încorporarea studenților din învățământul universitar, arată RFI.
Demararea noului curs şcolar, după suspendarea celui anterior, în data de 14 martie din cauza crizei sanitare, are loc în mijlocul unei atmosfere nesigure, în care sindicatele profesorilor ameninţă cu greve şi inundă reţelele de socializare cu fotografii prin care denunţă lipsa măsurilor de securitate promise, deşi autorităţile dau asigurări că desfăşurarea orelor de curs va avea loc în cele mai sigure condiţii.
Pe de altă parte, multe asociaţii de părinţi şi-au manifestat deja reticenţa în a-şi trimite copiii la şcoală de teama riscului de contagiere, dar oficialităţile avertizează că această atitudine poate cădea sub incidenţa legii penale, deoarece nu este o justificare legală pentru elevii de până la 16 ani a căror şcolarizare este obligatorie.
Micşorarea numărului de elevi a dus implicit la mărirea numărului de clase şi la apariţia altei probleme: lipsa de cadre didactice, problemă care ar trebui rezolvată cât mai repede. În acest moment, oficialităţile regionale se află într-o cursa contracronometru pentru a angaja cel puţin 29.000 de noi cadre didactice, noi profesori care vor fi angajaţi în regim de urgenţă, dar conform unor noi şi mai puţin exigente standarde profesionale. Spania are în acest moment una dintre cele mai ridicate rate de contagiere din Europa şi, ca atare, fiecare guvern regional a pregătit scenarii in care desfăşurarea noului an şcolar poate avea loc în orice circumstanţe, care pot presupune prezenta elevilor în sălile de clasă sau revenirea la predarea orelor on-line.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News