Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania se confruntă cu un nou val de caniculă în această săptămână
WhatsApp
După o scurtă perioadă de răcire a vremii la sfârşitul lunii iulie, temperaturile au depăşit din nou pragul de 40 de grade Celsius începând de duminică în Spania, o ţară care ar putea să se confrunte cu cel de-al treilea val de caniculă în mai puţin de două luni, informează AFP.

"Este posibil ca de duminică, 31 iulie, până miercuri, 3 august, sau până joi, 4 august, să fie depăşite pragurile de intensitate, de durată şi de amploare care sunt necesare pentru a clasifica acest episod de temperaturi înalte ca un val de caniculă", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Agenţiei meteorologice spaniole (AEMET), Ruben del Campo.

Acest episod canicular nu va fi însă la fel de extrem ca îndelungata caniculă din perioada 9-18 iulie, una dintre cele mai intense înregistrate vreodată de meteorologii spanioli, potrivit datelor preliminare obţinute de AEMET.

După o valoare maximă de 42,5 grade Celsius înregistrată duminică la Montoro, în Andaluzia, temperaturi de peste 40 de grade Celsius erau aşteptate luni după-amiază în zone extinse din vestul şi din sudul ţării.

Nopţi tropicale, în care temperaturile nu coboară sub valoarea de 20 de grade Celsius, sunt de asemenea aşteptate în mai multe zone din estul şi sudul Spaniei pentru perioada imediat următoare, precizează AEMET.

Canicula care a copleşit Spania în luna iulie a provocat peste 500 de decese asociate căldurii, a afirmat prim-ministrul Pedro Sanchez, care a citat atunci o estimare a supramortalităţii, calculată de un institut de sănătate publică.

Temperaturile ridicate au cauzat şi numeroase incendii, care au transformat în cenuşă vegetaţia de pe aproape 230.000 de hectare de la începutul anului, potrivit Sistemului european de informare asupra incendiilor forestiere (EFFIS).

Bilanţul spaniol este cel mai grav înregistrat în Europa în vara din 2022 de acest sistem, devansându-le pe cele din România şi Portugalia, fiind totodată cel mai important bilanţ constatat în Spania după 2000, anul ce a marcat debutul acestor observaţii.

Anglia, lovită de secetă severă: record istoric pentru luna iulie

 

A şaptea lună din 2022 a fost cea mai secetoasă lună iulie înregistrată în sudul Angliei după anul 1935 din cauza precipitaţiilor slabe, potrivit datelor publicate luni de Biroul de meteorologie britanic (Met Office), determinând autorităţile locale să implementeze primele restricţii în privinţa consumului de apă, informează AFP.

La fel ca mare parte a Europei, Regatul Unit a fost supus luna trecută unor puternice presiuni atmosferice, cu temperaturi care au depăşit pentru prima dată pragul de 40 de grade Celsius. La scală naţională, potrivit Met Office, precipitaţiile au atins doar 56% din valorile lor medii, înregistrând astfel cel mai scăzut nivel al lor de după 1999.

Situaţia este deosebit de gravă în Anglia, unde iulie 2022 a fost cea mai secetoasă lună iulie înregistrată după anul 1935, mai ales în partea sa sudică, unde a fost cea mai secetoasă lună iulie din istoria măsurătorilor, întrucât a primit doar 17% din precipitaţiile medii.

Met Office anunţase deja că primele şapte luni din 2022 au fost cele mai secetoase de după 1976. Nivelul râurilor din Anglia este foarte scăzut, iar peluzele din parcurile londoneze, de obicei renumite pentru verdeaţa lor, sunt de acum complet uscate.

Agenţia de mediu din Regatul Unit s-a abţinut pentru moment să declare stare de urgenţă din cauza secetei, dar a prevenit că ar putea să facă totuşi acest lucru, care ar duce la adoptarea unor restricţii privind consumul de apă. Agenţia le-a cerut totuşi britanicilor să îşi reducă consumul de apă.

Fără să mai aştepte decizia oficială, compania de distribuţie a apei Southern Water a decis începând de vineri să adopte interdicţii privind stropirea grădinilor, spălarea maşinilor şi umplerea piscinelor private din Hampshire şi Isle de Wight, o vastă regiune aflată la sud-vest de Londra, care se întinde până la coastele Canalului Mânecii.

Dincolo de singurul val de căldură pe care l-a înregistrat la jumătatea sa, cea de-a şaptea lună din 2022 a ocupat locul al cincilea în topul celor mai călduroase luni iulie înregistrate de meteorologi în Anglia, cu o temperatură medie de 16,6 grade Celsius (cu 1,3 grade Celsius peste valoarea medie).

Înmulţirea valurilor de căldură este o consecinţă directă a crizei climatice, potrivit oamenilor de ştiinţă, în contextul în care emisiile de gaze cu efect de seră şi-au crescut în acelaşi timp intensitatea, durata şi frecvenţa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel