Investigațiile au început după ce UDEV a luat la cunoștință că un bărbat de 74 de ani din Logroño este victima acestei înșelăciuni, în care o tânără de origine română ar fi forțat o întâlnire, a priori "fortuită", cu victima, stabilind o relație de prietenie.
Femeia ar fi forțat o întâlnire "apriorică" cu victima care părea a fi întâmplătoare și, după ce a stabilit și întreținut o relație de prietenie pentru o perioadă de timp cu bărbatul, i-a cerut acestuia să împrumute diferite sume de bani în mai multe rânduri, promițându-i că i le va restitui.
Anchetatorii au aflat că suspectul, după ce a întreținut o relație de prietenie cu bărbatul de ceva timp, a împrumutat bani de la acesta în mai multe rânduri, cu promisiunea de a i-i restitui banii imediat ce ar fi oficializat vânzarea unui apartament din Logroño, făcând aluzie la achiziționarea unei alte case în Logroño.
Aceasta i-a povestit bătrânului despre numeroasele sale probleme, fie ele economice, familiale sau de sănătate, determinându-l pe acesta să îi împrumute 5.000 de euro pentru a face față acestor situații, cerându-i chiar în diferite ocazii și alte sume similare celor împrumutate anterior, deși victima a refuzat să i le împrumute, astfel că ulterior reclamantul a încercat în numeroase rânduri să ia legătura cu făptuitoarea, deși aceasta a dispărut, fără a lăsa vreo urmă unde poate fi găsită.
Unitatea Specializată și de Combatere a Criminalității Violente (UDEV), după o anchetă laborioasă, a reușit să stabilească identitatea femeii, fiind arestată ca presupusă autoare a unei infracțiuni de înșelăciune. Este vorba despre o femeie de 41 de ani, de origine română, fără antecedente penale, cu domiciliul în Logroño.
În esență, "love scam" constă în rețele de escroci ale căror victime sunt persoane în vârstă, a căror încredere este câștigată prin folosirea unor tinere de diferite naționalități. Aceste tinere stabilesc o relație de încredere cu victimele și apoi le cer acestora să plătească în numerar, sub diferite pretexte, de obicei limitate la probleme de sănătate ale membrilor familiei sau la achiziții de proprietăți, pe care, în majoritatea cazurilor, le trimit rapid în țara de origine și care nu pot fi recuperate.
În multe ocazii, aceștia chiar propun căsătoria sau întrețin relații sentimentale pe o perioadă lungă de timp pentru a fi incluși în actele apartamentelor lor și chiar ca beneficiari în testamente.
În general, acestea caută bărbați în vârstă, singuri, fără rude care să îi ajute sau cu puține legături de familie, dar cu o putere de cumpărare ridicată, cărora le oferă, printre altele, servicii de asistență domestică, obținând transferuri de bunuri pentru sume importante.
Uneori, victimele lor, neavând suficienți bani, și-au vândut chiar proprietățile și bunurile, anulând fondurile de pensii sau obținând împrumuturi. Pentru a le câștiga încrederea și pentru a realiza înșelăciunea, nu ezită să plătească primele băuturi sau să le promită că vor călători împreună sau că vor realiza proiecte comune.
În plus, informațiile furnizate în conversații au de obicei o oarecare veridicitate, dar majoritatea sunt fictive, creând o "falsă prietenie", în general cu o componentă sexuală adăugată, care are loc în aproape toate cazurile între o victimă de sex masculin și un agresor de sex feminin, care ar deveni intim cu victima, creând o dependență și mai mare față de aceasta. Infractorii își iau măsuri de precauție pentru a nu fi identificați, deoarece, pe lângă faptul că furnizează date personale false, nu ezită să își schimbe periodic aspectul fizic și iau măsuri de securitate, cum ar fi să nu intre în bănci împreună cu victimele, astfel încât eventualele camere de supraveghere să nu poată surprinde evenimentele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News