Lenuța Sabina Morar Buía este cunoscută în oraș sub numele castilian de Elena, dar și pentru activitatea sa socială intensă. În urmă cu câteva zile, comunitatea românească din oraș și-a sărbătorit ziua într-o atmosferă festivă și frățească, iar cele două românce au decis cu ocazia acestei sărbători să dezvăluie cum este viața românilor din Tomelloso.
În Tomelloso locuiesc în jur de patru mii de persoane înregistrate. Lenuța Sabina Morar este însoțită de Rovena Falova, care o ajută în cursul zilei la birou, unde se ocupă de formalități și oferă serviciul de traduceri legalizate, nu doar compatrioților săi, ci și persoanelor de alte naționalități.
Deși Ziua Națională a României se sărbătorește pe 1 decembrie, românii din Tomelloso au decis să o sărbătorească pe 26 decembrie pentru a fi un număr mai mare de oameni, fiind în weekend.
„Au fost în jur de două sute de persoane și, spre deosebire de alți ani, anul acesta am organizat evenimentul într-un loc acoperit pentru a ne proteja de vreme. Anul trecut am făcut-o la bâlci, iar ziua a fost foarte proastă din cauza vântului. Au avut loc spectacole muzicale, au fost citite poezii patriotice și am avut o bună prezentare a folclorului nostru. A fost prezent și preotul paroh al Bisericii noastre ortodoxe.”, spune Lenuța Sabina Morar.
Românii din Tomelloso pun mare accent pe educația celor mici și cultura acestora, deoarece ei vor duce ai departe tradițiile românești, indiferent din care parte a lumii se vor afla.
„Ne-am concentrat asupra copiilor, pentru că, la urma urmei, ei sunt cei care vor duce mai departe folclorul și tradițiile noastre în viitor. Este foarte amuzant să îi asculți recitând poezii în română, pentru că toți au accentul de aici. Cei mai mulți dintre ei s-au născut în Tomelloso”.
Președintele Asociației Române din Tomelloso spune despre relațiile dintre români și primarul din Tomelloso, cât și cu consilierii, că sunt foarte bune. Asociația a avut mereu sprijinul și căldura Primăriei. Inmaculada Jiménez a participat, de asemenea, la inaugurarea unui sediu de anul trecut.
„Relațiile sunt fluide și suntem informați despre tot ceea ce ține de Centrul pentru femei, de serviciile sociale sau de activitățile culturale care se organizează”.
Morar a mai spus că gradul de integrare a comunității românești din Tomelloso este destul de ridicat. Mai mult, unii membri ai asociației sunt aici de cel puțin cincisprezece ani. Aceștia nu sunt lucrătorii sezonieri tipici care vin și pleacă.
Provocările pot fi de la munca, care este cel mai important lucru, până la locuință.
„Am ajuns aici când aveam 23 de ani și acum am 42, așa că mi-am petrecut jumătate din viață aici. La început a fost mai greu să ne câștigăm existența, dar acum este mai ușor, pentru că serviciile sociale sau funcționarii de la primărie ne ajută cât pot de mult. În plus, internetul este un mediu care ne ajută să avem mai multe contacte și informații despre orice.”, spune președinta asociației românilor, conform presei străine.
Din păcate nu mulți români se mai întorc în țară, chiar dacă România a cunoscut o creștere și o dezvoltare mai mare de când a intrat în UE, deoarece își fac relații și prieteni în țările în care pleacă, iar casa lor se mută treptat acolo.
„Eu am deja cetățenie spaniolă, iar unii dintre copiii mei sunt în curs de a o solicita. Este adevărat că România progresează, dar noi avem deja viața noastră aici: familie, prieteni, activități... La noi în țară, familiile au dispărut, eu nu mai am bunicii mei, de exemplu. Putem merge în România, dar numai temporar. Viața noastră este deja în Tomelloso.
„Pe 24 sărbătorim Ajunul Crăciunului mergând din casă în casă și cântând colinde. Aspectele religioase sunt mai mult sau mai puțin aceleași. Și apoi sărbătorim și sfârșitul anului, Revelionul. Ceea ce nu avem este tradiția celor Trei Înțelepți. Există cadouri în noaptea de 5 ianuarie, dar acestea sunt aduse de Sfântul Nicolae. Trebuie să ne punem cizmele în geam.”, încheie românca.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News