Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania. Bărbat obligat de instanță să-i plătească 200.000 de euro fostei soții pentru munca făcută în casă în timpul căsătoriei
WhatsApp
Un judecător din Malaga, Spania, îl obligă pe un bărbat să plătească 200.000 de euro fostei soții pentru că a muncit în casă în timpul căsătoriei. Sentința, care nu este definitivă și poate fi atacată cu apel, consideră că s-a dovedit că femeia s-a dedicat îngrijirii celor două fiice și a casei "cu tot ceea ce implică acest lucru".

Tribunalul de primă instanță și de anchetă preliminară numărul 3 din orașul Vélez-Málaga din Malaga a recunoscut dreptul unei femei de a fi despăgubită de fostul soț cu suma de 204.624,86 de euro ca recompensă pentru munca în gospodărie și îngrijirea familiei făcută în timpul căsătoriei, în timp ce era în vigoare regimul de separare a bunurilor.

Așa se arată în sentința, pronunțată în procesul în care s-a cerut divorțul și o serie de măsuri complementare, printre care și despăgubiri pentru munca în gospodărie, întrucât în timpul căsătoriei și cât timp a fost în regim de separație de bunuri, aceasta a efectuat "în exclusivitate" toate treburile casnice și s-a ocupat îngrijirea celor două fiice comune, potrivit rechizitoriului.

În document se cerea insistent recunoașterea unei astfel de compensații, deoarece, în timp ce femeia "a fost privată de orice posibil parcurs profesional din cauza dedicării sale exclusive la cămin și la familie", bărbatul, "de-a lungul anilor de căsătorie, a acumulat și și-a sporit exponențial patrimoniul privat", fără ca acest lucru să se traducă printr-o creștere a celui al ei.

Bărbat obligat de instanță să-i plătească 200.000 de euro fostei soții pentru munca făcută în casă în timpul căsătoriei

 

În acest capăt de cerere, consultat de Europa Press, cuantumul despăgubirilor solicitate este stabilit în funcție de Salariul Minim Interprofesional (SMI) în vigoare în fiecare an de la momentul în care s-au căsătorit, mai exact iunie 1995, până în 2020, când a avut loc separarea.

Acum, sentința, care nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs, consideră că s-a dovedit că femeia, în vârstă de 48 de ani, s-a dedicat îngrijirii casei și a fiicelor lor, "cu tot ceea ce implică acest lucru, contribuind ocazional la afacerea familiei" și făcând ocazional curățenie.

Judecătorul explică faptul că, deși reprezentantul soțului spune că femeia a fost compensat cu transferul unei părți din acțiunile unei societăți comerciale, "nu există nicio dovadă că acest transfer a fost făcut pentru a o compensa în cazul despărțirii soților și pentru a exclude aplicarea dispozițiilor articolului 1.438 din Codul civil".

Bărbatul, obligat și la o pensie de întreținere, până când fosta soție își găsește de muncă

 

Din acest motiv, hotărârea, consultată de Europa Press, stabilește această compensație, precum și o pensie alimentară și faptul că fiecare soț va fi responsabil pentru anumite cheltuieli ale locuinței și jumătate din cele generate în mod extraordinar. De asemenea, se stabilește o pensie alimentară compensatorie de doi ani, timp considerat "adecvat" pentru ca ea să poată intra pe piața muncii.

De fapt, potrivit avocatei care s-a ocupat de acest caz, odată despărțită, femeia a terminat studiile secundare pentru cei care au peste 18 ani și a început mai multe cursuri de formare profesională, deși în prezent are probleme de sănătate.

„Recunoașterea muncii tuturor acelor femei care se află în umbră“

 

Avocatul a arătat că această hotărâre "înseamnă în primul rând recunoașterea muncii tuturor acelor femei care se află în umbră și care, fără îndoială, constituie un sprijin personal, conjugal și familial fundamental pe parcursul anilor de căsnicie, în sensul că cel care i-a fost soț, pe lângă faptul că a putut să consolideze o familie, și-a permis să dezvolte o carieră profesională și o creștere a patrimoniului pe care la momentul despărțirii nu l-ar fi putut avea altfel".

În acest sens, ea a subliniat că multe dintre aceste femei rămân "în situații precare și cu puține posibilități de acces pe piața muncii, având în vedere dedicarea lor exclusivă familiei și, în cea mai mare parte, afacerilor soților lor". "Fără îndoială, ele merită nu doar recunoaștere, ci și cuantificarea acestei munci fără de care acest patrimoniu nu ar exista", a spus avocata femeii.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel