Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania. 10.000 de angajați din spitale protestează la Madrid. "Madrid se ridică pentru sănătatea publică"
WhatsApp
Protestul din capitala spaniolă, supranumit "marea albă" din cauza halatelor medicale albe purtate de mulți dintre manifestanți, s-a desfășurat sub sloganul "Madrid se ridică pentru sănătatea publică".
Spania. 10.000 de angajați din spitale protestează la Madrid. "Madrid se ridică pentru sănătatea publică" / Foto: Captură video youtube

Mii de lucrători din sistemul public de sănătate și cei care îi sprijină au manifestat duminică la Madrid pentru a cere mai mult personal în asistența medicală primară și pentru a protesta împotriva a ceea ce ei consideră a fi desființarea progresivă a sistemului public de sănătate în favoarea furnizorilor privați.

Protestul din capitala spaniolă, supranumit "marea albă" din cauza halatelor medicale albe purtate de mulți dintre manifestanți, s-a desfășurat sub sloganul "Madrid se ridică pentru sănătatea publică".

 

10.000 de angajați din spitale protestează la Madrid

 

Regiunea Madrid se află în centrul protestelor. Lunea trecută, în regiune au început opriri parțiale, iar în capitală este convocată o grevă generală pentru 21 noiembrie pentru aproape 5.000 de medici.

Protestul a fost convocat de asociații de cartier, sindicate și partide politice de stânga.

Guvernul regional din Madrid, condus de Isabel Ayuso, din partea Partidului Popular, a fost criticat în ultimii ani, și mai ales de la începutul pandemiei COVID-19 în 2020, pentru lipsa de personal în spitale și centre de îngrijire primară.

 

Madridul cheltuiește cel mai puțin pe cap de locuitor pentru asistența medicală primară

 

Organizatorii spun că, deși Madridul este regiunea spaniolă cu cel mai mare venit pe cap de locuitor, aceasta cheltuiește cel mai puțin pe cap de locuitor pentru asistența medicală primară. Aceștia susțin că la fiecare doi euro cheltuiți pentru asistență medicală în Madrid, unul ajunge în sectorul privat.

"Locuitorii din Madrid merită să beneficieze de asistență medicală primară de calitate și să nu fie nevoiți să aștepte mai mult de o săptămână pentru a-și vedea medicul de familie sau pediatrul", spune Asociația Medicilor și Absolvenților (AMYTS).

Ayuso neagă că ar exista un deficit de personal și susține că protestele și grevele sunt orchestrate de partidele de stânga din cauza alegerilor municipale și regionale de anul viitor, conform presei spaniole.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
31 oct 2023, 12:34
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel