Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Sondaj Inscop. Un milion de tineri votează pentru prima oară și pot schimba soarta alegerilor
WhatsApp
Un sondaj recent realizat de Inscop arată că 58% dintre tineri sunt siguri că vor participa la votul din acest an. Un milion de tineri vor vota pentru prima dată în viață, pentru că au împlinit vârsta majoratului. 

Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate România și Republica Moldova a comandat recent un sondaj realizat de INSCOP, care relevă că tinerii români cred că au potențialul de a deveni un factor decisiv la alegerile de pe 9 iunie. Cu un procent semnificativ de tineri hotărâți să-și exercite dreptul de vot, viitorul politic al României ar putea fi influențat major de această generație dinamică și determinată.


Studiul, efectuat telefonic în perioada 18-28 mai 2024 pe un eșantion reprezentativ de respondenți, cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani, evidențiază că 65% dintre tinerii intervievați consideră că ei reprezintă o forță care va defini rezultatul alegerilor. Deși 35% dintre respondenți sunt sceptici în privința participării tinerilor la vot, datele arată o tendință încurajatoare spre o participare crescută.

Raimar Wagner, director de proiect al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate România și Republica Moldova, a declarat:
„Este esențial ca tinerii să înțeleagă importanța votului lor. Ei pot fi motorul schimbării în Europa și în comunitățile lor locale, iar participarea lor la vot este crucială.”


Intenția și motivația de vot


58% dintre tinerii chestionați sunt foarte siguri că vor participa la alegeri, în timp ce 34% sunt indeciși și doar 8% afirmă cu certitudine că nu vor vota. Principalele motive pentru care tinerii decid să voteze sunt: exercitarea dreptului lor democratic (43%), dorința de a influența politicile europene (41%) și apărarea democrației împotriva extremismului (8%). Aceeași ierarhie se păstrează și când tinerii sunt întrebați despre al doilea motiv pentru a veni la vot.


Discrepanțe regionale și demografice


Sondajul subliniază diferențe semnificative în intenția de vot în funcție de regiune și gen. Tinerii din București-Ilfov se remarcă printr-o siguranță de vot de 64%, comparativ cu doar 49% în sud-estul României. În orașele universitare altele decât Bucureștiul, doar 46% dintre tineri sunt foarte siguri că vor vota. De asemenea, femeile tinere (61%) sunt mai hotărâte să voteze decât bărbații tineri (56%).

Sociologul Barbu Mateescu, coordonatorul sondajului, a completat:
„Tinerii din România au puterea de a schimba peisajul politic european și local. Acest sondaj ne arată că ei știu asta și că există o dorință de implicare politică, care trebuie valorificată.”


Interacțiunea tinerilor cu politica


Tinerii care discută frecvent despre politică, fie cu familia, fie cu prietenii, au o probabilitate mai mare de a participa la vot. În ultima lună, 7% dintre tineri au discutat zilnic cu familia despre politică, în timp ce 55% au avut astfel de discuții de câteva ori. În ceea ce privește discuțiile cu prietenii, 9% dintre tineri au discutat zilnic despre politică, iar 55% de câteva ori.


Sursele de informare politică


Site-urile de știri sunt principala sursă de informare politică pentru tineri (30% indicându-le ca principala sursă și 16% ca a doua sursă), urmate de Facebook (17% principală și 22% secundară) și televiziuni (18% principală și 14% secundară). YouTube este folosit ca principală sursă de informare de 10% dintre bărbații tineri, dublu față de femeile tinere (5%).

Nivelul de informare și conștientizare

În ceea ce privește informarea despre partidele și candidații de la alegeri, 13% dintre tineri se consideră foarte informați, iar 39% mai degrabă informați. Pe de altă parte, 13% se consideră mai degrabă neinformați, iar 35% foarte puțin sau deloc informați.

Similar, în ceea ce privește informarea despre procesul de vot, 21% dintre tineri se consideră foarte informați, iar 35% mai degrabă informați. 17% se consideră mai degrabă neinformați și 27% foarte puțin sau deloc informați.


Detalii despre sondaj


Sondajul a fost realizat telefonic de INSCOP, între 18 și 28 mai 2024, pe un eșantion de 603 tineri cu vârste între 18 și 29 de ani, reprezentativ la nivel național. Marja de eroare este de +/- 3,9%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel