Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Soluția Germaniei pentru muncitori mai bine pregătiți: Ore de limbă germană sâmbăta, plătite ca timp de lucru. „Nu ar fi funcționat altfel“
WhatsApp
Potrivit datelor oficiale, peste șase milioane de muncitori din Germania nu înțeleg ceea ce se scrie sau ce citesc în germană. Companiile pot sprijini angajații slab calificați din punct de vedere formal prin formarea lor în competențe de bază de citire și scriere, o situație avantajoasă pentru ambele părți.

De la muncitor necalificat la maistru, cu un curs de germană. Cei șase angajați ai companiei de amenajare a grădinilor din Neuss au fost întotdeauna meseriași calificați. "Și au, de asemenea, mult talent, chiar și în ceea ce privește conducerea", spune șeful lor, Benjamin Küsters. Doar limba și scrisul au fost întotdeauna o problemă. Mai ales când a fost vorba de documentare.

Angajații lui Küsters nu sunt singurii în această situație. 6,2 milioane de persoane din Germania au dificultăți de citire și scriere, potrivit studiului Leo 2018 realizat de Universitatea din Hamburg. Asta înseamnă că pot recunoaște litere, cuvinte și propoziții individuale, dar au probleme în a înțelege texte mai lungi. 60 la sută dintre aceștia merg la serviciu, iar majoritatea (aproximativ 58 la sută) sunt bărbați.

Un muncitor român, printrei primii beneficiari ai programuluiMulți sunt angajați ca ajutoare necalificate. Acesta a fost cazul și în Neuss. "Cei șase dintre ei au început ca ajutoare pe șantierul de construcții", spune Küsters. Ei au ajutat la amenajarea de grădini și parcuri pentru persoane private și companii. Un iranian, un român și patru polonezi, care se descurcau cu greu și cu limba germană. La un moment dat, Küsters a luat cunoștință de programul Alphagrund, finanțat de Ministerul Federal al Educației.

Din ce în ce mai multe companii consideră că este nevoie de programe de formare continuă pentru angajații cu un nivel formal de calificare scăzut. Un studiu al Institutului pentru Economie Germană arată că multe companii doresc să își repartizeze angajații într-un mod mai flexibil, inclusiv din cauza deficitului tot mai mare de personal. Pentru a face acest lucru, ele trebuie să își califice suplimentar angajații.

Ore de limbă germană sâmbăta, plătite ca timp de lucru. „Nu ar fi funcționat altfel“ncercăm să integrăm cititul și scrisul în mod natural în munca de zi cu zi a participanților", spune responsabilul cu educația Suzana Rieke, care organizează cursurile Alphagrund prin intermediul Bildungswerk der nordrhein-westfälischen Wirtschaft. Totuși, cursurile nu se numesc cursuri de citire sau de ortografie, deoarece acest lucru ar putea speria participanții. "Mai bine sunt titluri precum 'Wir verstehen uns! Germana la locul de muncă'", spune Rieke.

La urma urmei, subiectul este încă încărcat de tabuuri. "Modelul în care angajații se prezintă proactiv nu funcționează", remarcă Rieke. "O abordare sensibilă și apreciativă din partea superiorilor este mai promițătoare." Prin urmare, Rieke și colegii săi abordează în mod activ companiile.

Rieke a contribuit, de asemenea, la organizarea seminarului pentru angajații Benjamin Küster din Neuss. În cadrul unor discuții prealabile, compania și formatorul de formare continuă au elaborat un plan de seminar personalizat. "Nu există un program standard", spune Rieke. Dacă angajații trebuie să scrie protocoale pe șantier, acest lucru este exersat în cadrul seminariilor.

"În plus, totul devine din ce în ce mai digital. De exemplu, aici, în cadrul companiei, folosim o aplicație a companiei", spune Küsters. În plus, angajații săi trebuie să completeze un carnet de note sau să țină un registru de note online.

"Am oferit cursul de educație de bază în 2019", spune Küsters. La acea vreme, spune el, angajații săi aveau între 20 și 30 de ani. Seminariile aveau loc în afara orelor de lucru, sâmbăta, dar erau plătite ca timp de lucru. Nu ar fi funcționat altfel, spune Küsters.

"Persoanele slab calificate participă la cursuri de perfecționare mai rar decât media. Și, de asemenea, li se oferă mai puțin", notează Anke Frey de la Arbeit und Leben. Și ea organizează seminarii de formare de bază, prin intermediul proiectului Basiskom. "Acest lucru se poate datora muncii pe care o fac. Acești oameni lucrează adesea foarte fizic și la ore marginale sau în schimburi."

Angajați cu pregătire suplimentară pe drumul spre a deveni maiștri de șantier

 

Ofertele pot fi avantajoase și pentru companii. În cazul proiectelor susținute financiar, cum ar fi Alphagrund și Basiskom, acestea sunt chiar gratuite. "Aș fi prost dacă nu mi-aș sprijini angajații", spune Küsters. Chiar dacă, ulterior, trebuie să le plătească participanților la seminarii un salariu mai mare. "Acum pot să le dau oamenilor mult mai multe sarcini. Acest lucru are sens absolut și din punct de vedere comercial".

În plus, există o loialitate sporită față de companie. Studiul IW arată că întreprinderile cu probleme de recrutare oferă un număr peste medie de programe de formare continuă pentru lucrătorii slab calificați. Mai mult de 80% dintre companiile cu probleme de personal organizează seminarii cu scopul de a păstra angajații.

Acest lucru a funcționat pentru compania de grădinărit din Neuss. Angajații au finalizat cu succes seminarul, unul dintre ei este acum responsabil de un șantier al companiei, altul a terminat doar o ucenicie și este acum în drum spre examenul de maistru meșteșugar.

Küsters spune că ar dori să ofere un astfel de curs mai multor angajați din cei 130 ai săi. Problema este că Alphagrund nu permite participarea decât o singură dată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Știri principale Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
09 dec 2023, 21:35
DCNews.ro
09 dec 2023, 17:54
Spectacola.ro
08 dec 2023, 14:00
DefenseRomania.ro
01 dec 2023, 12:52
RadioDCNews.ro
07 dec 2023, 20:03
DCNews.ro
09 dec 2023, 17:54
RadioDCNews.ro
07 dec 2023, 20:03
DCMedical.ro
08 dec 2023, 12:31
Astrosens.ro
01 dec 2023, 12:55
ParintiSiPitici.ro
09 dec 2023, 10:53
DCMedical.ro
08 dec 2023, 12:31
ParintiSiPitici.ro
09 dec 2023, 10:53
Spectacola.ro
08 dec 2023, 14:00
DCBusiness.ro
09 dec 2023, 21:35
DefenseRomania.ro
01 dec 2023, 12:52
Astrosens.ro
01 dec 2023, 12:55