Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Sodaj: Românii au "foarte multă" încredere în Mugur Isărescu. Rezultat surpriză când au fost întrebați de Iohannis sau Ciolacu
WhatsApp
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, îi surclasează la capitolul încredere, potrivit unui sondaj IRES, pe cei mai importanţi lideri politici - Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu. Datele cercetării sociologice, realizate în perioada 7-12 decembrie, indică faptul că 34% dintre români au multă şi foarte multă încredere în Isărescu.  

Preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, sunt următorii în clasament, 21% dintre respondenţi având foarte multă şi multă încredere în aceştia, în timp ce premierul Nicolae Ciucă a întrunit încrederea a 19%.

Sondajul mai relevă că profesia sau ocupaţia care beneficiază de cea mai puţină încredere în rândul românilor este cea de politician, doar 6% dintre cei întrebaţi afirmând că au foarte mare încredere, urmată de cea de poliţist cu 41% încredere şi de jurnalist - 44%. La polul opus, de cea mai mare încredere se bucură profesiile de: pompier - 91%, specialist IT - 77% şi inginer - 69%.

Totodată, 76% dintre românii întrebaţi consideră că este greşită direcţia în care merg lucrurile în România, 22% spun că este o direcţie bună, iar 2% nu ştiu sau nu răspund.

De asemenea, 57% dintre intervievaţi spun că anul 2022 a fost mai prost ca anul trecut, pentru 23% a fost mai bun, iar pentru 20% anul acesta a fost la fel ca anul trecut.

Sondajul de opinie naţional a fost realizat de IRES, în perioada 07 - 12 decembrie 2022, pe un eşantion de 1.615 respondenţi, cu vârsta peste 18 ani, cu o marjă eroare ą 2,5%. 

45% dintre români spun că, în general, se descurcă financiar; 18% au tot ce le trebuie

 

Potrivit aceluiași sondaj IRES, 45% dintre românii intervievaţi spun că, în general, se descurcă din punct de vedere financiar, iar 18% susţin că au tot ce le trebuie.

Cercetarea sociologică arată că 19% dintre intervievaţi au uneori dificultăţi financiare, iar 18% au răspuns că banii nu le ajung nici pentru strictul necesar, în timp ce 2% nu ştiu sau nu răspund.

Totodată, sondajul mai relevă că doar 7% dintre respondenţi sunt foarte mulţumiţi de felul în care trăiesc, 34% sunt destul de mulţumiţi, în timp ce 39% nu sunt prea mulţumiţi, 19% nu sunt deloc mulţumiţi, iar 1% nu ştiu şi nu răspund.

În anul 2022, 70% dintre cei întrebaţi afirmă că au redus cheltuielile cu produse de strictă necesitate în gospodărie, altele decât cele alimentare, 64% au renunţat să cumpere anumite mărci de produse alimentare pe care obişnuiau să le folosească din cauză că s-au scumpit, 57% au renunţat să cumpere diferite produse alimentare din cauza lipsei banilor, 25% au amânat plata unei facturi la utilităţi, iar 6% au declarat că au suferit de foame.

Au economisit bani în acest an 46% dintre respondenţi, 33% au împrumutat bani de la membri ai familiei, 24% au împrumutat bani de la prieteni sau cunoscuţi şi 14% de la bancă.

De asemenea, în 2022, românii au fost îngrijoraţi de creşterea preţurilor - 35%, frica de boală - 18%, războiul în zona României - 15%, lipsa locurilor de muncă -10%, în timp ce doar 5% au fost îngrijoraţi de criza politică, 4% de reducerea veniturilor, 3% de nesiguranţa locului de muncă sau lipsa de perspectivă, mai arată sondajul.

Sondajul de opinie naţional a fost realizat de IRES, în perioada 07 - 12 decembrie 2022, pe un eşantion de 1.615 respondenţi, cu vârsta peste 18 ani, cu o marjă eroare ą 2.5%. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel