Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Șmoră cu griș, rețeta bunicii. Un desert vechi, simplu și rapid
WhatsApp
Șmoră cu griș – rețeta bunicii de șmorni, Kaiserschmarren sau császármorzsa. Rețeta de clătite cu griș cu lapte prăjite și rupte în tigaie, servite cu gem de caise sau de prune și zahăr pudră vanilat. Firimituri imperiale. Un desert vechi, simplu și rapid. Desert tradițional bănățean și ardelenesc de origine austro-ungară.
Foto ILUSTRATIV

Șmora este fără îndoiala unul din cele mai rapide deserturi ardelenești și bănățene, venit pe filieră austro-ungară. Șmorni sau șmora e un fel de clătită mai groasă care conține ouă, făină, griș și lapte. Aceasta se prăjește la foc mic în tigie și se rupe cu 2 linguri sau cu o spatulă. Apoi se servește pudrată cu zahăr pudră vanilat și cu topping de gem de caise, de prune etc.

Nu există o rețetă originală de șmoră, scrie savoriurbane.com. Se poate face fie doar cu făină, fie doar cu griș, fie cu o combinație de făină și griș (mult griș și mai puțină făină).

Despre originea acestul desert atât de iubit există mai multe teorii. Unele surse spun că desertul a fost creat pentru nunta împărătesei Sissi (Elisabeta I) cu împăratul Franz Josef I al Austriei – fost împărat al Austriei din Casa de Habsburg, rege al Ungariei și Boemiei, rege al Croației, mare duce al Bucovinei, mare principe de Transilvania, marchiz de Moravia, mare voievod al Voievodatului Serbia etc. 

Alte teorii susțin că desertul a fost creat pentru împărăteasa Sissi dar că împăratul Franz Josef ar fi spus ca aceasta e preocupată de siluetă și că nu va mânca ceva atât de consistent, așa că a devorat singur tot platoul cu șmoră. O altă variantă spune că la o partidă de vânătoare s-a încropit repede acest desert spre deliciul împăratului. Este cert că numele desertului este legat de împărat (Kaiser).

Șmoră sau Kaiserschmarrn se găsește  în aproape toate localurile din Austria dar și din Ungaria. Mulți români au descoperit șmora pe pârtiile de schi și în cabanele din Alpii Austrieci. Fiind atât de simplu de pregătit și atât de gustoasă noi o facem de multă vreme și acasă (în Ardeal și Banat).

 

Șmoră cu griș - rețeta bunicii 

 

Ingrediente

100 g gris

40 g făină

60 g zahăr

2 ouă

300 ml lapte

½ linguriță extract de vanilie sau 1 plic zahăr vanilatun praf de sare

60 g stafide

optional: 20 ml rom veritabil (STROH; Havana, Jamaica etc) un pic de coajă rasă de lămâie.

În plus: 1 lingură de ulei + 25 g unt (pentru prăjit) gem de caise, zahăr pudră vanilat.

 

Cum se pregătește aluatul pentru șmoră cu griș?

 

Pentru aluat pregătim toate ingredientele. Ouăle întregi le-am bătut cu un pic de sare, cu telul, până au crescut puțin în volum, circa 2 minute, nu mai mult. Am adăugat apoi laptele, zahărul și am bătut în continuare până s-a omogenizat totul.

În final am adăugat grișul și făina și m-am asigurat că nu are cocoloașe. Când compoziția a fost suficient de cremoasă, am adăugat vanilia și stafidele înmuiate în rom sau suc de portocale. Am pus și romul (eu folosesc STROH de 40%). Acesta ajută la creșterea aluatului la copt iar alcoolul din el se evaporă lăsând în urmă aroma fabuloasă. Deci nu vă fie teamă dacă vor mânca și copiii din acest desert.

Am lăsat compoziția pe masă 30 de minute. Acest timp este necesar pentru ca grișul să se umfle frumos în lapte și ouă.

 

Cum se prăjește șmorni, kaiserschmarrn sau császármorzsa cu griș?

 

Pentru că ador gustul untului bun dar și pentru că mi se pare că șmora se prăjește mai frumos în ulei decât în unt, inițial încing niște ulei în tigaie cu diametrul de 24-26 cm (untul îl pun mai târziu). Torn toată compoziția în tigaie și, sub capac și la focul cel mai mic, aștept să se formeze la fund o crustă rumenă. Etapa aceasta durează cam 4-5 minute la foc foarte, foarte mic.

Când s-a format crusta, cu ajutorul unei palete tai clătita mai întâi în 4 și apoi în bucăți mai mici.

Trebuie să obțin bucățele rumene pe toate părțile așa că le tot întorc cu spatula în tigaie.

Când deja nu mai avem compoziție crudă adaug untul. Amestec compoziția și adaug jumătate din unt și tot așa până epuizez toată cantitatea de unt.

Șmora cu griș este gata.

 

Servire șmoră cu griș rețeta bunicii

 

Șmora cu gris se servește cu gem sau marmeladă de caise (rețeta aici) sau de prune (rețeta aici). Mie îmi place să încălzesc gemul de caise pentru că așa fierbinte parcă se însiropează în compoziție iar rezultatul este unul WOW!

Și cu pastă sau piure de mere (Apfelmus) se poate servi acest desert gustos.

Fiecare bucățică de șmoră cu griș este rumenă și aromată. Sunt arome plăcute de vanilie, unt și coajă de lămâie.

În final se pudrează cu zahăr pudră vanilat.

Merită să încerci și tu această rețetă de șmoră cu griș – Kaiserschmarren sau császármorzsa!

Sursa: savoriurbane.com

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Lifestyle Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel