Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Serbia susține că a arestat politicianul care furniza arme către Kosovo 
WhatsApp
Autorităţile sârbe l-au reţinut marţi pe politicianul sârb kosovar Milan Radoicic şi l-au acuzat că producea arme de foc şi le trafica către Kosovo, după ce acesta a declarat că a fost implicat într-o schimbătoare de focuri cu poliţia din Kosovo în urmă cu 10 zile, relatează Reuters. 
Foto: Pixabay

Tensiunile dintre Belgrad și Pristina au crescut din 24 septembrie, când aproximativ 30 de sârbi înarmați s-au baricadat într-o mănăstire ortodoxă sârbă din apropierea satului Banjska, în majoritatea sârbilor din nordul Kosovo, ducând la un schimb de focuri cu poliția din Kosovo.

Trei atacatori și un ofițer de poliție kosovar au fost uciși.

Biroul Înaltului Procuror al Serbiei a declarat într-o declarație că Radoicic a fost interogat marți sub suspiciunea că s-a alăturat altora în fabricarea, deținerea și traficul ilegal de arme de foc și materiale explozive.

Acesta a adăugat că Radoicic ar fi cumpărat arme, muniție și dispozitive explozive în orașul bosniac Tuzla, pentru a fi livrate la Belgrad între ianuarie 2023 și 24 septembrie.

După livrare, el ar transfera și depozita armele în diferite locații din Kosovo, fie în unități părăsite, fie în pădure, se susține în declarație.

Pe 24 septembrie, Radoicic și grupul său „au pus în pericol viața oamenilor din Banjska”, a spus procurorul.

Radoicic a negat orice activitate criminală. Procurorul a cerut unei instanțe să dispună ca Radoicic să fie ținut în arest pentru că ar putea să fugă.

Problemele din Kosovo

 

Armata de luna trecută a provocat o nouă preocupare internațională cu privire la stabilitatea în Kosovo, care are o majoritate etnică albaneză și și-a declarat independența față de Serbia în 2008, după o revoltă de gherilă și o intervenție a NATO din 1999.

Aproximativ 50.000 de sârbi care trăiesc în nordul Kosovo nu recunosc instituțiile Pristinei și văd Belgradul drept capitala lor. S-au ciocnit adesea cu poliția din Kosovo și forțele internaționale de menținere a păcii, dar violența de luna trecută a fost cea mai gravă din ultimii ani.

Radoicic, vicepreședintele partidului Lista Sârbilor, care este dominant în nordul Kosovo, a recunoscut că a luat parte la înfruntări, spunând că a venit în Kosovo cu grupul „pentru a încuraja poporul sârb să reziste regimului terorist al (prim-ministrului Albin) Kurti” . El a fost interogat de poliția sârbă săptămâna trecută în legătură cu declarațiile sale.

Avocatul lui Radoicic, Goran Petronijevic, nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii.

Autoritățile de la Pristina acuzaseră Belgradul că acordă sprijin financiar și practic pentru operațiune, ceea ce autoritățile sârbe au negat. Kosovo și țările occidentale au acuzat, de asemenea, Serbia de creșterea prezenței militare în așa-numita zonă de siguranță la sol, o fâșie de 5 km lățime (3 mile) în interiorul Serbiei de-a lungul graniței cu Kosovo.

Luni, comandantul armatei Serbiei, generalul Milan Mojsilovic, a declarat că ţara şi-a retras unele trupe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel