Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Senatul dezbate Ordonanţa de Urgenţă privind preţurile la energie, în comisiile de specialitate
WhatsApp
Ordonanţa de urgenţă a Executivului care reglementează preţurile pe piaţa energiei a intrat, ieri, în dezbaterea comisiilor de specialitate din Senat, prima cameră sesizată.

Documentul ar putea suferi modificări în Parlament, întrucât atât partidele de la putere, cât şi cele din opoziţie au depus mai multe amendamente.

Una din propuneri vizează includerea în categoria beneficiarilor de preţuri plafonate a cultelor religioase, industriei farmaceutice şi transportul public. Şi clienţii casnici care utilizează dispozitive sau echipamente medicale pentru tratament ar putea beneficia, în baza declaraţiei pe proprie răspundere, de un preţ plafonat de 0,68 de lei pe kilowatt/oră, potrivit unui amendament depus de PSD. Din opoziţie, USR propune o plafonare pe tranşe de consum, iar raportarea ar urma să se stabilească în funcţie de consumul lunar din prezent şi nu de cel de anul trecut. 

„Am propus printr-un amendament ca pe primii 100 de kilowaţi/oră facturaţi, oamenii să plătească 0,68 lei pe kilowatt/oră, apoi între 101 şi 255 de kilowaţi/oră, aceştia să fie facturaţi cu 0,8 pe kilowatt/oră, iar ce depăşeşte 255 de kilowaţi/oră să fie facturat la preţul de contract“, a afirmat deputat USR Cristina Prună, potrivit Rador.

Senatul dezbate Ordonanţa de Urgenţă privind preţurile la energie

 

Ministrul energiei, Virgil Popescu, afirmă că ordonanţa privind plafonarea preţurilor la energie încurajează reducerea consumului. În legătură cu facturile foarte mari prezentate în spaţiul public, Virgil Popescu a afirmat că situaţia trebuie verificată de autorităţile cu atribuţii în acest sens.

 Am văzut şi eu acele facturi şi cred că ori sunt greşite, ori cineva trebuie să intre să pună regulă în piaţă. Fac încă un apel, cum am făcut-o şi în ianuarie, autoritatatea de reglementare să-şi facă treaba, să supravegheze piaţa şi să controleze piaţa, iar la persoane fizice, poate inclusiv Protecţia Consumatorului să intre peste furnizorii respectivi şi să verifice“, a declarat ministrul Virgil Popescu.

Acesta a mai precizat că furnizorii de energie poartă discuţii cu parlamentarii din comisiile de specialitate, iar orice modificare la Ordonanţa privind plafonarea preţurilor pe piaţă se va face cu acordul coaliţiei de guvernare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel