Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Semnal puternic pentru țară venit din diaspora. Stîncanu: "8 milioane de români să iasă la vot și să anuleze buletinele"
WhatsApp
Anularea voturilor în diaspora ar putea fi un semnal puternic de alarmă pentru clasa politică din România, este de părere Cristian Stîncanu, directorul organizației My Romania Community din Marea Britanie. El mai spune că materialele de campanie ale candidaților din România par mai degrabă o "comedie ieftină". 
Secție de votare din străinătate (Foto: MAE)

Cristian Stîncanu, directorul organizației My Romania Community din Marea Britanie, a adus în discuție o problemă importantă legată de implicarea românilor din diaspora în alegerile din România. Invitat în emisiunea "România are nevoie de tine, implică-te", moderată de Bogdan Bolojan, Stîncanu a subliniat că, deși există aproape 8 milioane de români în afara țării, interesul pentru vot este scăzut, iar acest lucru este influențat, în parte, de o anumită teamă a politicienilor.

„Există interes ca românii din afara țării să voteze la acest proces electoral? Nu. De ce? Pentru că, dacă sunt aproape 8 milioane și dacă acești oameni chiar se decid să voteze, s-ar putea să răstoarne, înțelegeți, votul din România,” a declarat Stîncanu. 

El a criticat modul în care se desfășoară campaniile electorale pe rețelele sociale, explicând că, în loc să se concentreze pe soluțiile și ideile candidaților, accentul cade pe atacurile reciproce. „Este o comedie ieftină. E ca un spectacol de stand-up într-un bar de mâna a doua. Aici, candidații sunt educați nu să atace pe ceilalți, ci să discute despre planurile lor, ideile lor și ce soluții propun. Românii, dacă nu sunt stârniți, nu vor ieși la vot. Vor spune: 'Las-o mai târziu, lasă-mă, oricum nu mă mai întorc în România, oricum nu se mai poate face nimic, oricum nu se poate schimba nimic,'” a continuat el.

Stîncanu a subliniat că, deși România a realizat progrese la nivel de infrastructură și modernizări, aceste îmbunătățiri au fost mai degrabă rezultatul contextului european. „Trebuie să te poți conecta cu ei, iar dacă priza ta este făcută într-un fel și ștecherul lor altfel, trebuie să te adaptezi ca să te poți conecta,” a adăugat el.

În România se atacă adversarul, nu se promovează propriile proiecte

 

Bogdan Bolojan a intervenit, subliniind că problema este sistemică: „În general, în România se atacă mai degrabă adversarul decât să spui cât de bun ești tu și ce vrei să faci. Dar așa a fost mereu. Uitați-vă la alegerile prezidențiale, românii votează de obicei 'împotriva' cuiva, nu 'pentru' cineva. Adică nu dau un vot pentru că îmi place candidatul, ci pentru că vreau să evit să iasă celălalt. De multe ori, votul s-a schimbat din cauza acestei frici.”

Cristian Stîncanu a continuat discuția, criticând strategia folosită de politicieni: „Din păcate, această tehnică este folosită de ani de zile. Îți spun care candidat ar dori anumite grupuri de interese să fie ales, apoi îți aduc în prim-plan pe cineva perceput ca extremist sau ultranaționalist. Și atunci, ce faci? Ajungi într-o situație de genul 'Ce fac, prietene?'”

Ce ar fi dacă cei 8 milioane de români din diaspora și-ar anula buletinele de vot

 

El a propus și o soluție radicală: „Dacă 8 milioane de români ar ieși la vot și ar anula buletinele de vot, ar fi un semnal de alarmă puternic pentru țară. Ar însemna că clasa politică trebuie schimbată, că este nevoie de oameni profesioniști, sau măcar de cei care înțeleg ce înseamnă diplomația la nivel internațional.”

În final, Stîncanu a punctat și percepția externă asupra românilor, subliniind că imaginea țării are nevoie de îmbunătățiri. „Este important să fim văzuți măcar decent, dacă nu excelent. Pentru că, în momentul de față, când se vorbește despre români, se spune că suntem oameni de treabă, ne distrăm bine, facem petreceri reușite, avem mâncare bună, dar suntem considerați puțin 'sălbatici', mai ales când scoatem în evidență tradițiile naționale într-un cadru nepotrivit,” a concluzionat el.

Urmărește emisiunea integrală

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Articole Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel