Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ședință CSAT, convocată de Klaus Iohannis. Ultimele decizii luate pentru situaţia de securitate din regiunea Mării Negre
WhatsApp
Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) au discutat, marţi, despre situaţia de securitate din regiunea Mării Negre.
Ședință CSAT, convocată de Klaus Iohannis. Ultimele decizii luate pentru situaţia de securitate din regiunea Mării Negre. FOTO: presidency.ro

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, agenda şedinţei condusă de către preşedintele Klaus Iohannis s-a axat, în principal, pe situaţia de securitate din regiunea Mării Negre şi pe implicaţiile pentru România, pe fondul celor mai recente evoluţii, în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, al intervenţiilor externe asupra procesului democratic din Republica Moldova, precum şi în contextul perspectivelor de continuare a sprijinului NATO, al Uniunii Europene şi al comunităţii internaţionale pentru Ucraina.

„România continuă să acţioneze ferm, unitar şi eficient, alături de aliaţii şi partenerii săi, în promovarea securităţii şi a stabilităţii în regiunea Mării Negre - o zonă de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică. Reperul fundamental de acţiune rămâne cel al asigurării securităţii naţionale, iar sprijinirea Ucrainei şi a Republicii Moldova contribuie direct la consolidarea securităţii României”, arată sursa citată.

 

Menţinerea sprijinului pentru Ucraina, efort cuprinzător şi pentru Republica MoldovaÎn perspectiva Summitului NATO de la Vilnius, care va avea loc în iulie, membrii CSAT s-au asigurat că procesele de implementare a măsurilor cu caracter istoric, adoptate anul trecut la Madrid, privind consolidarea pe termen lung a posturii Alianţei Nord-Atlantice de descurajare şi apărare pe Flancul Estic şi la Marea Neagră, aflate în derulare, vor fi pe deplin definitivate.

„În acelaşi timp, menţinerea unui sprijin consistent şi multidimensional pentru Ucraina, în cadrul NATO şi al Uniunii Europene, este de importanţă critică pentru asigurarea succesului eforturilor de apărare ale acestui stat, atât în prezent, cât şi pe termen lung. Membrii Consiliului au stabilit, totodată, că efortul ţării noastre trebuie să continue să fie unul cuprinzător, care să asigure sprijinul necesar şi pentru ceilalţi parteneri vulnerabili din regiune. Este vorba, în primul rând, despre Republica Moldova, care, după Ucraina, este cea mai expusă agresiunilor şi presiunilor ruse”, indică Administraţia Prezidenţială.

Membrii CSAT au accentuat în reuniune modul "profesionist, democratic şi responsabil" autorităţile de la Chişinău au gestionat "acţiunile hibride de destabilizare, de o intensitate şi o complexitate fără precedent".

„De la declanşarea războiului de la graniţele noastre, Republica Moldova este supusă unor presiuni pe multiple planuri, cu scopul de a diminua susţinerea exprimată de cetăţenii săi pentru un curs pro-european ferm, pentru reforme, pentru democraţie şi prosperitate. În acest context, au fost analizate modalităţile optime de continuare a unei susţineri hotărâte de către România a eforturilor Republicii Moldova de consolidare a rezilienţei sale. Membrii Consiliului au pus accent pe nevoia de adaptare la evoluţiile regionale şi de întărire pe mai departe a demersurilor de sprijin în plan european şi internaţional, în beneficiul Republicii Moldova”, mai arată Administraţia Prezidenţială.

 

Procesul de modernizare a Forţelor Aeriene Militare va continua prin achiziţionarea de avioane F-35

 

Membrii CSAT au aprobat, marţi, Concepţia de realizare a capabilităţii operaţionale de apărare aeriană cu avioane multirol de generaţia a V-a, a informat Administraţia Prezidenţială.

Potrivit sursei citate, în cadrul şedinţei CSAT a fost analizată dezvoltarea aviaţiei militare a României.

„Realizarea unor capabilităţi operaţionale de apărare aeriană robuste, credibile, interoperabile, flexibile şi eficiente, destinate atât îndeplinirii angajamentelor asumate ca urmare a calităţii de stat membru NATO şi UE, cât şi descurajării unei posibile agresiuni, reprezintă condiţia esenţială pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României. Spectrul capabilităţilor de apărare menţionate va include, printre altele, capabilităţi sporite de apărare aeriană şi anti-rachetă pentru protecţia forţelor proprii şi capabilităţi avansate şi diversificate de foc şi de lovire cu precizie la mare distanţă”, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Procesul de modernizare a Forţelor Aeriene Militare va continua prin achiziţionarea de avioane de ultimă generaţie F-35, menţionează sursa citată.

„Aceste avioane, dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia”, mai precizează Administraţia Prezidenţială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Crossuri parteneri
DefenseRomania.ro
13 aug 2023, 13:54
DefenseRomania.ro
13 aug 2023, 13:54
ParintiSiPitici.ro
27 sep 2023, 19:07
RadioDCNews.ro
27 sep 2023, 12:19
DCNews.ro
27 sep 2023, 22:07
DCMedical.ro
27 sep 2023, 14:26
Spectacola.ro
27 sep 2023, 12:42
RadioDCNews.ro
27 sep 2023, 12:19
Astrosens.ro
24 sep 2023, 19:49
DCBusiness.ro
27 sep 2023, 22:10
DCBusiness.ro
27 sep 2023, 22:10
ParintiSiPitici.ro
27 sep 2023, 19:07
DCNews.ro
27 sep 2023, 22:07
DCMedical.ro
27 sep 2023, 14:26
Astrosens.ro
24 sep 2023, 19:49
Spectacola.ro
27 sep 2023, 12:42