Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Secetă severă în Europa. Comisia Europeană, avertisment pentru toate țările cu privire la reutilizarea apei uzate
WhatsApp
Penuria de apă şi stresul hidric vor afecta probabil jumătate din bazinele hidrografice ale UE până în 2030 şi statele membre trebuie să înveţe să reutilizeze apele uzate tratate, a avertizat miercuri Comisia Europeană, relatează AFP. 

"Resursele de apă dulce sunt rare (...). Este datoria noastră să încetăm să risipim apa şi să utilizăm această resursă mai eficient", a subliniat comisarul pentru mediu Virginijus Sinkevicius în recomandările sale către statele membre pentru reutilizarea apei în sectorul agricol.

Peste 40.000 de milioane de metri cubi de apă sunt tratate în fiecare an în UE, dar numai 964 de milioane de metri cubi sunt reutilizate, potrivit datelor furnizate de Comisia Europeană.

Reutilizarea apei este practicată în mod curent şi cu succes în mai multe state membre UE, precum şi în Israel, California, Australia şi Singapore, precizează Comisia. Franţa este dată ca exemplu, cu 7,7 milioane de metri cubi de ape uzate tratate reutilizate în fiecare an.

"Dar această practică este până acum folosită sub potenţialul său în UE", deplânge executivul european.

Absenţa cadrului de susţinere pentru reutilizarea apelor şi puţinele informaţii deţinute de public privind avantajele acestei tehnologii sunt două obstacole majore care împiedică o răspândire mai largă a acestei practici în rândul Celor 27, a subliniat acesta.

Stimulente legislative şi financiare mai puternice ar putea ajuta Europa să reutilizeze peste 6 miliarde de metri cubi de apă în fiecare an până în 2025, preconizează executivul comunitar.

Penuriile de apă afectează până în prezent 11% din populaţia UE şi 17% din teritoriul său, dar situaţia este mai îngrijorătoare în jurul Mediteranei, unde circa 50% din populaţie trăieşte sub un stres hidric constant în timpul verii.

Secetele şi penuriile de apă riscă să devină din ce în ce mai frecvente şi mai grave pe viitor, insistă Comisia Europeană în avertismentul ei. Ele afectează agricultura, turismul şi industria şi pot avea un impact enorm asupra mediului. Întrucât există prea puţină apă în râuri şi lacuri, zonele umede seacă, iar apa sărată se poate infiltra în resursele de apă subterană.

UE a adoptat o reglementare privind reutilizarea apei, aplicabilă din iunie 2023. Comisia Europeană a propus, în plus, revizuirea legislaţiei europene privind emisiile industriale şi privind tratarea apelor urbane uzate pentru a încuraja reutilizarea apei.

Secetă severă în Franța

 

Franţa, lovită de un al treilea val de căldură în această vară, care se extinde şi se intensifică în sudul ţării, este de acum înainte afectată de secetă la nivelul întregului său teritoriu, după plasarea Parisului şi a regiunii sale limitrofe "în stare de vigilenţă", consecinţă a celei mai secetoase luni iulie înregistrată vreodată de meteorologi, informează AFP. Prefectura din Ile-de-France a plasat în stare de vigilenţă din cauza secetei oraşul Paris şi departamentele din jurul acestuia. 

Franţa ar trebui să înregistreze miercuri şi joi "temperaturi maximale cuprinse între 34 şi 38 de grade Celsius şi, local, valori de 40 de grade Celsius", a anunţat luni seară un reprezentant al Meteo-France.

Patru departamente din sudul ţării - Ardeche, Dome, Gard şi Vaucluse - şi departamentul Pyrenees-Orientales rămân sub incidenţa unui cod portocaliu de caniculă.

Alte cinci departamente, situate la sud de o linie care străbate ţara de la Vest la Est, din Charente-Maritime şi până în Alsacia, sunt vizate de un cod galben.

Noul val de caniculă se anunţă însă mai scurt şi mai puţin intens în raport cu cel înregistrat la jumătatea lunii iulie, a precizat Meteo-France, însă repetarea atât de rapidă a acestui fenomen a făcut să devină mai perceptibile consecinţele provocate de schimbările climatice.

Revenirea atât de rapidă a temperaturilor caniculare afectează majoritatea regiunilor franceze, deja afectate de o secetă excepţională şi cu consecinţe imediate, mai ales în agricultură, transport fluvial şi activităţi de agrement acvatic.

O medie de doar 9,7 milimetri de precipitaţii a fost înregistrată în Franţa metropolitană în luna iulie, confirmând un deficit de aproximativ 84% în raport cu valorile medii normale şi apropiindu-se foarte mult de media de 7,8 mm din martie 1961 - recordul minim de precipitaţii lunare stabilit de la începutul primelor măsurători de acest tip, realizate în august 1958.

"Acest deficit de precipitaţii, care urmează unei primăveri foarte uscate şi în conjuncţie cu temperaturi foarte mari, contribuie la agravarea secetei din sol", a avertizat Meteo-France, transmite Agerpres.

Dacă întregul teritoriu al Franţei se află de acum în stare de vigilenţă din cauza secetei, cu restricţii de apă la diferite niveluri, 57 de prefecturi franceze au decretat deja stare de criză pe teritoriile lor, ceea ce înseamnă oprirea consumului de apă în scopuri care nu sunt prioritare, inclusiv interzicerea "consumului de apă în scopuri agricole".

Deşi verile sunt secetoase în sudul Franţei, din cauza schimbărilor climatice intensitatea acestor episoade de secetă riscă să crească şi mai mult, potrivit experţilor ONU.

Europa s-a confruntat în iulie 2022 cu o secetă istorică şi cu două valuri de căldură în mai puţin de o lună, în timpul cărora au fost declanşate incendii de vegetaţie devastatoare în Franţa, Spania şi Grecia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel