Consiliul Federaţiei a votat în favoarea acestei decizii, în plenul reunit de marţi. Graniţele teritoriilor autoproclamatele republici populare Luhansk şi Doneţk şi ale regiunilor Herson şi Zaporijjia sunt stabilite prin graniţele din ziua constituirii lor şi din ziua în care au fost acceptate în componenţa Federaţiei Ruse, se menţionează în acorduri.
Conform acestor documente, graniţele regiunilor Luhansk şi Doneţk, Herson şi Zaporijjia, adiacente cu teritoriul unui stat străin, sunt graniţele de stat ale Federaţiei Ruse. Acordurile prevăd că, de la data acceptării noilor entităţi constitutive în Federaţia Rusă, cetăţenii Ucrainei şi apatrizii cu reşedinţa permanentă în acea zi pe teritoriul entităţilor constitutive sunt recunoscuţi ca cetăţeni ai Federaţiei Ruse, cu excepţia persoanelor, care, în termen de o lună de la această dată, îşi declară dorinţa de a păstra o altă cetăţenie sau de a rămâne apatrizi.
Acordurile precizează că limba de stat a regiunilor Luhansk şi Doneţk, Zaporijjia şi Herson este limba rusă. În acelaşi timp, Federaţia Rusă garantează tuturor popoarelor care trăiesc pe teritoriul noilor subiecţi federali dreptul de a-şi păstra limba maternă, de a li se crea condiţii pentru studii. Acordurile prevăd, de asemenea, că, de la data acceptării noilor entităţi în Federaţia Rusă până la 1 ianuarie 2026, există o perioadă de tranziţie pentru integrarea entităţii în sistemele economice, financiare, de credit şi juridice ale Rusiei, în sistemul autorităţilor de stat ale Federaţiei Ruse.
Alegerile legislative în noile entităţi au loc în cea de-a doua duminică a lunii septembrie 2023. Preşedintele Federaţiei Ruse, în termen de zece zile de la data admiterii în Rusia a noilor subiecţi federali, numeşte un înalt demnitar cu statut provizoriu. În regiunile Herson şi Zaporijjia, ei se vor numi guvernatori, iar în autoproclamatele republici populare Luhansk şi Doneţk - preşedinţi ai republicilor.
Guvernele regionale sunt formate din liderii interimari ai noilor entităţi. Acordurile prevăd că actele legislative şi alte acte normative ale Federaţiei Ruse vor intra în vigoare pe teritoriul noilor subiecţi federali de la data integrării lor în Federaţia Rusă, cu excepţia cazului în care legislaţia Federaţiei Ruse prevede altceva. De asemenea, se indică faptul că actele juridice de reglementare aplicate în entităţile constitutive, în ziua aderării la Federaţia Rusă, sunt valabile până la sfârşitul perioadei de tranziţie sau până la adoptarea actului juridic de reglementare al Federaţiei Ruse. Actele subiecţilor federali în acelaşi timp nu ar trebui să contrazică Constituţia Federaţiei Ruse, potrivit Interfax, titreză Rador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News