Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Se mai întorc sau nu românii din diaspora? Profesor universitar: "Cred că 90% vor rămâne acolo" - VIDEO
WhatsApp
Sebastian Văduva, profesor universitar doctor la Oradea, a vorbit în emisiunea „România are nevoie de tine, implică-te” despre românii din diaspora și posibilitatea ca unii dintre aceștia să se întoarcă în țară. El consideră că majoritatea celor care au plecat își vor continua viața în străinătate, dar există totuși speranțe pentru revenirea lor, în special dacă economia românească va putea oferi condiții comparabile cu cele din Occident. 
Sebastian Văduva, profesor universitar doctor la Oradea (Foto: captură ecran)

"Cred că 90% din românii care sunt în diaspora vor rămâne acolo. S-au căsătorit acolo, au copii acolo și au făcut rostul. Și nu e nimic greșit. Uniunea Europeană, prin definiție, prin structura ei, se dorește să fie un fel de Statele Unite ale Europei, în care oamenii să călătorească, să se mute. Deci, România este un stat în Uniunea Europeană. Că mă mut de aici și locuiesc 5 ani în Spania, după aceea mă duc în Anglia, apoi mă mut în Germania și înapoi în România, este perfect normal”, a spus Văduva, în emisiunea moderată de Bogdan Bolojan. 

Profesorul a remarcat că în România deja încep să vină muncitori din alte colțuri ale lumii, în special din Asia, ca urmare a cererii ridicate de forță de muncă în anumite sectoare economice.

„Începem să vedem în România oameni care vin, neromâni, din Asia și din alte zone ale lumii. Pentru că sunt în domeniul antreprenoriatului și avem un incubator de afaceri în care, în special, studenții inițiază noi business-uri. Lucrăm la ora actuală la un business. Deocamdată este doar o testare, un business de plasamentul forței de muncă a românilor din diaspora înapoi în țară. Adică, dacă sunt deja asiatici care lucrează în domeniul Horeca, în domeniul construcțiilor, de ce nu ar fi și cei din diaspora care să vină să se angajeze la firmele românești?”

El a menționat că una dintre condițiile esențiale pentru atragerea românilor din diaspora este oferirea unor salarii care să reflecte nivelul de trai din România, dar care să fie comparabile cu cele din Occident.

„Este o mare diferență. Căutăm angajatori în România care să plătească condiții comparabile cu Occidentul. Deci nu salarii mot-a-mot exact cât sunt în Occident, dar comparabile. Adică, care este structura de costuri într-un oraș precum Londra sau Berlin și ce ar însemna același salariu ca să ai același stil de viață în București, Cluj, Timișoara sau Oradea?”

Proiectul este încă în faza de studiu, dar profesorul Văduva speră ca în viitorul apropiat să poată identifica angajatori dispuși să plătească salarii mai mari pentru a atrage forța de muncă din diaspora.

„Deocamdată facem acest studiu, facem această cercetare să identificăm firmele românești. Și când vom avea, și sperăm să fie cât de repede, angajatori români dispuși să plătească condiții comparabile cu Occidentul, vrem să ne întoarcem către diaspora și să transmitem acest mesaj: 'Știți că sunt oportunități, știți că sunt angajatori dispuși să vă plătească mai mult sau mai puțin ce aveți voi în Italia, în Spania și în alte părți'. Și ăsta este proiectul.”

În România încă se mai poate cumpăra o proprietate

 

Sebastian Văduva a subliniat și avantajele pe care le oferă România în privința achiziționării unei locuințe, comparativ cu țările din Vest, unde prețurile sunt mult mai mari.

„Dacă îmi dați voie să accentuez și ideea de proprietate. Cunosc Occidentul. Șansele să îți cumperi o casă, un apartament într-o capitală precum Madrid sau Paris sunt foarte mici. De bine de rău, dacă te întorci în România, un apartament, o casă, o faci, o cumperi. Chiar și în zonele scumpe precum Bucureștiul și Clujul, ai posibilitatea de a avea. Și iertați-mi subiectivitatea că sunt economist, dar atunci când dai bani în fiecare lună pe chirie, e ca și cum ai arunca cu o găleată de apă în râu. Pentru că banii ăia nu-i mai întâlnești niciodată. În momentul când îți cumperi o proprietate, chiar dacă te împrumuți de la bancă și îți iei un credit, undeva în viitor, proprietatea respectivă este activul tău. Acumulezi niște bani.”

Pe lângă temele economice, profesorul a atras atenția asupra importanței relațiilor sociale și a legăturilor cu locurile natale, menționând că factorii emoționali joacă un rol important în decizia de a reveni în România.

„Astea sunt doar temele economice. Nu mai vorbim despre temele sociale, nu mai vorbim despre temele sufletești. Ce înseamnă să fii aproape de părinții tăi? Ce înseamnă să fii un contribuabil la fosta ta școală sau la orășelul de unde ai plecat? Nu suntem doar ființe economice. Chiar dacă sunt economist, suntem ființe multilaterale, dezvoltate. Avem aceste perspective sociale, spirituale, sufletești și cred că toate trebuie luate în calcul.”

Optimist în privința viitorului economic al României, Sebastian Văduva este convins că țara noastră va atinge standardele economice ale statelor vest-europene. „Cred că mai devreme sau mai târziu, economia românească va ajunge la nivelul unui stat european și vor fi astfel de locuri de muncă”, a concluzionat profesorul.

VIDEO

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Articole Vezi toate articolele
pixel