Publicitate
Autoritățile din județul Mehedinți au demarat o anchetă de amploare după ce 121 de persoane, majoritatea elevi, au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară, printre care greață, vărsături și dureri abdominale, după ce au consumat alimente distribuite în cadrul Programului „Masa Caldă”.
Incidentul a avut loc joi, la scurt timp după ce elevii din mai multe școli din județ au primit paste cu sos, preparate de o firmă de catering, în cadrul programului guvernamental. La puțin timp după masă, unii dintre copii au început să acuze simptome severe, cum ar fi greață și dureri de burtă, ceea ce a declanșat apeluri de urgență din partea părinților, care au sunat la 112.
Ca răspuns, autoritățile au activat Planul Roșu de Urgență, mobilizând mai multe autospeciale pentru a transporta elevii afectați la spital. Printre cei internați se numără și câțiva adulți, părinți care au gustat din mâncarea adusă de copii acasă. Elevii provin din localități precum Almăjel, Oprișor, Salcia, Ștircovița și Schela.
Joi după-amiază, Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin a primit 79 de persoane cu simptome de toxiinfecție alimentară, inclusiv greață, vărsături și astenie. Alte patru persoane au fost transportate la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Craiova, iar șapte la Spitalul Municipal Băilești. Până la finalul zilei, numărul pacienților afectați a ajuns la 121.
„Toți copiii sunt în stare stabilă, dar prezintă simptome de gastroenterocolită: dureri abdominale, greață, vărsături, scaune diareice și tegumente palide. Toți au consumat paste la școală”, au declarat reprezentanții Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Mehedinți. În plus, aceștia au menționat că unii copii nu au consumat mâncarea la școală, ci au dus-o acasă, iar părinții au gustat din alimente, ceea ce a dus la îmbolnăvirea lor.
„Am transportat inclusiv un bărbat de 34 de ani din Almăjel, cu simptome similare: colică abdominală, greață, vărsături și diaree. Solicitările la ambulanță continuă să vină”, au adăugat aceștia.
Președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu, a declarat că personalul medical a fost suplimentat pentru a face față afluxului de pacienți, medicii fiind chemați din turele libere.
„Regret profund că acești copii au trecut printr-o astfel de experiență, dar vreau să felicit întregul personal medical pentru promptitudinea și profesionalismul lor. Este esențial să asigurăm sănătatea și siguranța copiilor noștri”, a transmis Aladin Georgescu pe pagina sa de Facebook.
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mehedinți a declanșat o serie de controale la firma de catering care a furnizat mâncarea, considerată principala sursă a toxiinfecției alimentare. Inspectorii de sănătate au recoltat probe alimentare și biologice atât de la pacienți, cât și de la unitățile de învățământ unde a fost distribuit meniul.
„Au fost inițiate controale la firma de catering și în școlile implicate. Probele recoltate vor fi analizate pentru a determina cu exactitate sursa îmbolnăvirii”, a declarat un reprezentant al DSP Mehedinți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News