Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Scandalul Ghiţă, la TVR. Comparaţie cu Snowden. Pleşoianu a luat foc
WhatsApp
După ce TVR a difuzat un interviu cu fugarul Sebastian Ghiţă, aflat în Serbia, subiectul a fost aprig discutatîn şedinţa Comisiilor reunite de cultură ale Parlamentului, cu ocazia audierii candidaţilor pentru Consiliul de Administraţie al SRTV.

Deputatul USR Iulian Bulai i-a adresat mai multe întrebări preşedintelui interimar al SRTV, Doina Gradea, care fusese chemată anterior de PNL şi USR să dea explicaţii despre interviu la Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor.

'După cum ştiţi, atât USR, cât şi PNL au cerut participarea dumneavoastră în cadrul Comisiei de cultură în urma difuzării de către TVR a interviului între inculpatul Sebastian Ghiţă şi un domn jurnalist şi am câteva întrebări pe care aş vrea să vi le adresez punctual. Aşadar: care sunt persoanele din conducerea TVR care au fost înştiinţate de difuzarea acestui interviu şi care sunt persoanele care au aprobat difuzarea acestui interviu în această formă?; care au fost termenii înţelegerii dintre TVR şi deţinătorul de drept al interviului, cine a iniţiat negocierile pentru preluarea interviului de către TVR?; există un acord de coordonare editorială între cele patru posturi care au difuzat simultan acel material sau între TVR şi aceste posturi în particular? TVR a obţinut acordul direct şi expres al domnului Sebastian Ghiţă de a difuza acest material?', a întrebat Bulai.

'Îmi cer scuze, nu am cum să reţin opt întrebări, dacă le dictaţi aşa de repede', a intervenit Doina Gradea, care a cerut ajutorul lui Gigel Ştirbu (PNL), preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor.

'De ce credeţi că sunt aici? V-am întrebat câte întrebări, pentru ca doamna să poată nota şi să vă răspundă. Ca atare, vă rog dictaţi întrebările, domnia sa vă va răspunde', a solicitat Gigel Ştirbu.

Clarificări de la Doina Gradea

Preşedintele interimar al SRTV a arătat că doreşte, în primul rând, să clarifice unele informaţii apărute în spaţiul public legate de neprezentarea sa la comisie în data de 20 martie.

'Aşa cum reiese din adresa transmisă domnului preşedinte Gigel Ştirbu, am spus că la acea dată, la acea oră, (...) eram chemată la grupul de lucru al MAE pentru că sunt manager de proiect pe ţară pentru proiectul major numit Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene, unde Televiziunea română este oficial broadcaster. Şi am comunicat că ăsta este singurul motiv pentru care nu pot participa. Au apărut informaţii şi declaraţii în spaţiul public că este o obrăznicie din partea mea faptul că nu m-am prezentat. Întotdeauna m-am prezentat', a explicat Gradea.

'Nu vreau să fiu nepoliticos, colegii mei din Comisia de cultură de la Cameră pot depune mărturie că eu am făcut această informare', a intervenit Ştirbu.

Doina Gradea a continuat: 'Persoanele, nu contează ca nume, sunt responsabile editorial de la TVR1. Nu a fost Comitetul director, nu a fost Doina Gradea cea care a decis (n.r. - difuzarea interviului cu Ghiţă). Sunt proceduri de lucru foarte clare pe care le respectăm, nu există 'Înalta poartă', unde se vine şi se iau aprobări, adică directorul general sau preşedintele, sunt responsabilităţi foarte clar împărţite. Persoanele sunt cele responsabile, potrivit regulamentelor interne de organizare şi funcţionare pe editorial', a adăugat aceasta.

Subiectul a făcut valuri şi va mai face

Preşedintele Comisiei de cultură din Senat, Radu Preda (PSD), a remarcat că subiectul legat de interviul cu Sebastian Ghiţă, 'până la urmă, a făcut valuri şi va mai face şi în continuare' şi a cerut continuarea ordinii de zi stabilită iniţial, respectiv audierea candidaţilor.

'Cu siguranţă vor mai fi situaţii de genul acesta. (...) Eu zic că lucrurile se pot tranşa într-un mod mult mai simplu - având atât de multe solicitări, puteţi să le puneţi pe foaie, în mod direct, către doamna director general, care să vă poată da un răspuns aşezat, pertinent, în scris până la urmă la toate întrebările dumneavoastră. Noi discutăm acum despre soarta Televiziunii române, despre ce intenţionăm să facem cu ea de acum încolo şi de ce aşteptări avem de la acest CA. Dacă vreţi să transformăm această audiere într-un tir al întrebărilor, o putem face, dar cu siguranţă nu ajungem acolo unde ne dorim', a susţinut Preda.

'Singurul motiv pentru care doream răspuns la aceste întrebări era că acum audiem persoana care a fost în conducerea TVR atunci când această instituţie s-a transformat în goarna penalilor. De aceea avem tot dreptul să punem aceste întrebări', a insistat Bulai.

Ceartă pe timpii de vorbire

Nemulţumiri legate de agenda şedinţei au fost exprimate şi de deputatul PSD Damian Florea. 'Am venit aici la comisie şi am participat la audierea viitorilor membri ai Consiliului de Administraţie. Ulterior, s-a supus la vot un timp pentru care dumnealor o să ne răspundă la întrebări. Dacă nu respectăm acest timp, înseamnă că nu ne respectăm pe noi. Timpul aproape deja a trecut. Mi se pare anormal ca domnul deputat Bulai să ocupe tot acest timp. Dumnealui, dacă are întrebări de pus, are această instituţie care există în Parlament, aceea a interpelărilor şi întrebărilor. Îi recomand acest lucru', a spus Florea.

'Domnule Florea, jumătate din timp aţi ocupat dumneavoastră', a afirmat Gigel Ştirbu.

'Domnule preşedinte, dumneavoastră aţi dat acest ton şi, dacă vreţi să dialogăm, hai să dialogăm', a răspuns deputatul PSD. 'Ştiţi destul de bine că eu am încercat să dau dovadă de echidistanţă şi de bună colegialitate în această comisie, iar dumneavoastră sunteţi membru aici de foarte mult timp, poate de prea mult timp. Din punct de vedere administrativ, puteţi să-mi cereţi voie când să luaţi cuvântul. Ca atare, o să-i dau cuvântul în continuare, conform înscrierilor la cuvânt, domnului senator Alexandrescu', a încheiat Ştirbu.

E un moment de cotitură

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a făcut referire la noii membri ai CA şi la desfiinţarea postului TVR Cultural.

'Dar toţi candidaţii care sunt aici nu sunt în aceeaşi situaţie, că doamna Gradea deja conducea Televiziunea de câteva luni, în vreme ce o parte din ceilalţi pe care îi audiem sunt la prima lor apariţie. (...) Din punct de vedere al instituţiei, e un moment de cotitură, în care s-a schimbat modul de finanţare. (...) Probabil că acest consiliu va trebui să şteargă o pată istorică de pe obrazul Televiziunii, care este desfiinţarea postului TVR Cultural, prin care Televiziunea Română de fapt a făcut un pas înapoi în asigurarea dreptului constituţional de acces la cultură al cetăţenilor României. În ceea ce priveşte managementul, noi avem nişte semnale negative care privesc mai ales un pas înapoi făcut în calitatea emisiunilor', a spus Alexandrescu.

Doina Gradea a subliniat că nu a împiedicat cu nimic, în perioada mandatului său, misiunea Televiziunii publice, şi nu a împiedicat 'nicio clipă' promovarea emisiunilor de cultură.

Pleşoianu, supărat: Ghiţă=Snowden

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu a readus în discuţie subiectul 'Ghiţă', dând drept exemplu, în context, 'celebrul caz' al lui Edward Snowden.

'După cum presupun că ştie toată lumea, domnul Snowden a iscat un scandal imens în plan internaţional, pe numele domniei sale existând un mandat de arestare, deci un penal, un inculpat. Domnul Snowden este urmărit şi există mandat de arestare pe numele domniei sale. Sigur că interviuri cu domnul Snowden s-au difuzat peste tot în lume. (...) Interviul a fost difuzat de postul public de televiziune din Statele Unite, adică din statul care l-a acuzat prin FBI de spionaj pe domnul Snowden. (...) Mi se pare odios să-i ceri unui jurnalist, indiferent de televiziunea unde îşi desfăşoară activitatea, fie că este vorba de un post comercial sau de un post public de televiziune, mi se pare odios să-i spui ce are voie şi nu are voie să facă. (...) Întrebarea mea este adresată tuturor celor prezenţi şi care aveţi candidaţi: să ridicaţi mâna sau să vă exprimaţi public dacă există persoane care consideră că un jurnalist, indiferent care, de la postul public de televiziune ar trebui cenzurat în momentul în care decide, ca jurnalist liber, să difuzeze un interviu cu oricine vrea', a declarat Pleşoianu.

'Nu văd să fi ridicat cineva mâna, deci suntem în regulă', a remarcat Gigel Ştirbu.

'Îi reamintesc domnului deputat că ultima condamnare la moarte a fost acum aproape 30 de ani, nu este cazul aici. (...) De aceea îl invităm în ţară pe domnul Sebastian Ghiţă, să răspundă în faţa autorităţilor pentru faptele dânsului', a replicat Bulai.

Telefon de superiori vs independenţa editorială

Înainte de a trece la votul privind validarea CA al SRTV, preşedintele Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor a dorit să o întrebe pe Doina Gradea, pentru a se elimina 'orice suspiciune', dacă a fost sunată de cineva pentru a fi rugată sau să i se impună să scoată interviul pe post.

'Niciodată. Dar pot să vă spun că, atâta vreme cât am fost director general interimar, cu suportul dumneavoastră, cu votul dumneavoastră, nu am interferat nici măcar o secundă în politica editorială a Televiziunii publice şi nu voi face asta niciodată şi voi susţine necontenit libertatea de expresie a jurnaliştilor', a arătat Gradea.

Gigel Ştirbu a conchis că nu doreşte că redeschidă 'Cutia Pandorei', la care au făcut referire colegii săi, şi a anunţat că întrebările vor continua.

'Şi eu am anumite întrebări vizavi de acea speţă, nu are rost să discutăm acum aici. Sper ca mâine (n.r. - miercuri), în timpul audierilor noului preşedinte al CA şi al noului director general, să facem referire la acest lucru. (...) Este Televiziunea publică, este plătită din banii noştri, ai tuturor, fiecare dintre noi are dreptul să pună întrebări când este vorba de banii contribuabililor. Ca atare, în cursul audierilor de mâine o să-mi asum şi eu responsabilitatea să adresez anumite întrebări vizavi de ceea ce s-a întâmplat şi sper că se va întâmpla cu această societate naţională a statului român', a detaliat Gigel Ştirbu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel