Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Scandal imens înainte de alegeri: "Liber la furt pe față". BEC a dat verde la tipărirea buletinelor de vot și la transportul acestora între secții în ziua alegerilor
WhatsApp
Biroul Electoral Central a decis că se pot tipări buletine suplimentare de vot și că se pot transporta buletine între secții, chiar în ziua alegerilor. Această decizie, luată la cererea PNL, ar "deschide larg poarta către fraudă". 

Reprezentanții USR afirmă că, vineri seara, cu mai puțin de 48 de ore înainte de deschiderea urnelor, Biroul Electoral Central (BEC) a decis să tipărească buletine de vot suplimentare chiar în ziua alegerilor. BEC a adoptat această hotărâre cu majoritate de voturi după o ședință de peste șase ore, răspunzând solicitării Ministerului Afacerilor Interne, condus de Cătălin Predoiu, și unor prefecți, conform unui comunicat de presă.

Mai mult, hotărârea prevede și posibilitatea de transfer de buletine de vot între secțiile aceleiași circumscripții, printr-o procedură netransparentă și controlată de MAI și prefect.

Aceștia susțin că hotărârea BEC încalcă articolul 60 din Legea 115/2015, precum și articolul 42 din Legea 33/2007.

Legislația prevede că buletinele de vot trebuie tipărite cu cel puțin 10 zile înainte de alegeri și nu pot depăși 110% din numărul de alegători înscriși pe liste.

"Vineri seara, cu mai puţin de 48 de ore înaintea deschiderii urnelor, Biroul Electoral Central a deschis tiparniţa de buletine de vot suplimentare chiar în ziua alegerilor. BEC a adoptat, cu majoritate, o hotărâre prin care permite tipărirea suplimentară de buletine de vot în ziua alegerilor, după o şedinţă care a durat mai bine de şase ore. Decizia a fost luată ca urmare a solicitării Ministerului Afacerilor Interne, condus de Cătălin Predoiu, şi a unor prefecţi. Hotărârea BEC încalcă art.60 din Legea 115/2015, dar şi art.42 din Legea 33/2007. Legea prevede că buletinele de vot se pot tipări cel târziu cu 10 zile înainte de alegeri şi nu mai mult de 110% din numărul de alegători deja înscrişi pe liste", se arată în comunicatul de presă al USR.

Măsura adoptată "deschide larg poarta către fraudă"

 

Cătălin Drulă spune că hotărârea deschide larg poarta către fraudă, procedura fiind controlată de MAI și prefect.

“PNL nu mai are nicio limită și lovește în procesul electoral democratic chiar prin instituția care ar trebui să aplice legea și ordinea în această țară: MAI. Hotărârea BEC, luată la cererea PNL-istului Predoiu, deschide larg poarta pentru fraudă. Să îți dai decizie oficială, împotriva legilor acestui stat, ca să poți tipări buletine de vot după bunul plac, chiar în ziua alegerilor, este fără precedent pentru o țară democratică europeană și e o decizie specifică regimurilor autocratice. BEC s-a erijat în Parlament, a adăugat la lege și a consfințit turismul electoral”, a declarat Cătălin Drulă, președintele USR.

Tudor Chirilă spune și el că măsura luată la cererea PNL înseamnă, de fapt, "liber la furt".

"Buletine tipǎrite în ziua alegerilor şi transportate între secții. Liber la furt pe fațǎ. Ca sǎ iasǎ tot ei. E clar pentru toatǎ lumea? Cǎ de vreo 30 de ani avem prezențǎ 30 la sutǎ la alegeri, nu e ca şi cum mizăm brusc pe 80 la sutǎ. Dar mizǎm cǎ ieşim tot noi, nu-i aşa?", a scris pe Facebook Tudor Chirilă.

bec-decizie-buletine-de-vot-ziua-alegerilor_43186600

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel