Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Scade prețul carburanților. Iohannis: "Premierul m-a asigurat că această sumă poate fi suportată din bugetul național" 
WhatsApp
Președintele Klaus Iohannis afirmă că Executivul nu ar fi putut să decidă micșorarea accizei la carburanți. „Până urmă și 50 de bani... sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă”, afirmă șeful statului.
Klaus Iohannis, despre războiul din Ucraina: „Apar dovezi despre atrocități și orori de neimaginat”

„Reducerea accizelor e doar așa aparent la îndemâna guvernului. În realitate nu este, din cauza legislației europene. Deci, la accize e ușor dacă vrei să le crești. Dacă vrei să le scazi, nu se prea poate, sub un anumit nivel. Deci discuția aici se oprește foarte repede și rămâne una doar de teorie matematică. Celelalte instrumente la dispoziția guvernului sunt cele naționale - să umble la TVA, la sprijin bugetar și alte mecanisme. În situația în care și la noi prețurile la pompă au crescut destul de mult, guvernul, pe bună dreptate, a analizat chestiunea și a ajuns la concluzia că trebuie să facă ceva, atât cât se poate. Nu este posibil să plafonezi prețul direct sau să subvenționezi o parte semnificativă”, spune Klaus Iohannis.

El precizează că a discutat miercuri cu premierul, care i-a explicat mecanismul.

"Nu este posibil să plafonezi preţul direct sau să subvenţionezi o parte semnificativă, dar atât cât se poate şi am discutat ieri cu premierul la această chestiune - mi-a explicat cum vede mecanismul - atât cât se poate, este corect să se facă. Până la urmă şi 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă şi cred că la cei care, spre exemplu, pentru transport de mărfuri, consumă cantităţi mari de carburant se simte la sfârşitul lunii şi la unii se simte chiar semnificativ. Deci aici stăm acum şi premierul m-a asigurat că această sumă poate fi să suportată de bugetul naţional, poate fi suportat din resurse pe care le va identifica Guvernul, mai exact Ministerul Finanţelor", a spus Iohannis.

Decontarea se va face "jumate-jumate"



Preţul carburantului la pompă va fi compensat cu 50 de bani, jumătate din această reducere urmând să fie decontată de stat, a anunţat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Premierul a adăugat că măsura implică atât responsabilitatea Guvernului, cât şi responsabilitatea companiilor din industria petrolieră. "Jumătate din această reducere va fi decontată de către stat, printr-un mecanism care va fi implementat între distribuitori şi ministerele de resort", a precizat acesta. Ciucă a menţionat că măsura va fi aplicată pe o perioadă de trei luni.

PSD a transmis, joi, că respectă decizia premierului Nicolae Ciucă privind compensarea comună a preţului carburanţilor, dar consideră că alternativa propusă de partid ar fi fost mult mai bună şi, dacă preţurile vor creşte din nou, va reveni cu propunerea unui preţ maximal sau a limitării adaosului comercial. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel