Începând de luni, 11 noiembrie, ratele maxime la creditele de consum oferite de instituțiile financiare nebancare (IFN-uri) vor fi plafonate de stat. Măsura vizează și românii care au luat credite ipotecare cu dobânzi de peste 8% peste rata de referință.
Măsura survine în urma adoptării unei legi de către Parlament la începutul acestui an, inițiativă ce vine după ani în care multe IFN-uri au practicat dobânzi care puteau ajunge la sute sau chiar mii de procente. Clienții ajungeau să aibă datorii semnificativ mai mari decât suma împrumutată. Au fost cazuri în care oamenii au luat credite de câteva sute de lei și au ajuns să plătească zeci de mii de lei din cauza penalităților absolut uriașe și a dobânzii mari.
Conform noilor reglementări, dobânda zilnică nu va mai putea depăși anumite limite, stabilite în funcție de valoarea creditului: pentru împrumuturi de până la 5.000 de lei, dobânda maximă este plafonată la 1% pe zi; pentru credite între 5.000 și 10.000 de lei, plafonul este de 0,8% pe zi; iar pentru sume de până la 25.000 de lei, dobânda maximă permisă este de 0,6% pe zi.
De asemenea, valoarea totală pe care o poate rambursa un împrumutat nu va mai depăși dublul sumei inițiale împrumutate.
Legea aduce, de asemenea, clarificări importante privind contractele deja în derulare. Persoanele care au contracte active cu IFN-uri pot solicita aplicarea noilor prevederi și, în acest fel, vor putea beneficia de protecția oferită de noile plafonări ale dobânzilor.
Această măsură este esențială având în vedere că, în trecut, anumite IFN-uri au impus dobânzi anuale care depășeau 1.000%, ducând la situații în care consumatorii erau nevoiți să returneze sume de multe ori mai mari decât împrumutul inițial.
Parlamentul a adoptat această inițiativă legislativă în luna martie și a stabilit limite atât pentru creditele de consum, cât și pentru cele ipotecare de până la 100.000 de lei.
Astfel, pentru creditele ipotecare, dobânda anuală efectivă (DAE) nu poate depăși 8 puncte procentuale peste rata de referință, ceea ce duce la un maxim de 16%, iar pentru creditele de consum DAE nu poate depăși cu mai mult de 27 de puncte procentuale rata de referință, plafonul maxim fiind de 35%.
Noua lege are și prevederi ce vizează practicile abuzive ale IFN-urilor. Astfel, utilizarea dobânzilor excesive sau a unor clauze ascunse care măresc artificial costurile sunt considerate practici comerciale incorecte și vor fi sancționate.
De asemenea, legea prevede interdicții stricte pentru entitățile care recuperează creanțe, acestea neputând cere debitorilor sume ce depășesc valoarea inițială a creanței, certificată de creditor la momentul cesiunii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News